Nog een maand of twee, dan verdwijnt de haringkraam bij Molen de Valk voorgoed. "Ook Gerrit zal een ander stekkie moeten zoeken", zo wijst Carel van Rhee naar de zilvermeeuw die al een jaar of vijf vaste klant is: "Hij is de schoonmaakploeg". (Foto's: Chris de Waard).

Doek valt voor haringkraam Lammermarkt

Nog een paar maanden en dan geeft Carel van Rhee er – na 45 jaar en acht maanden – de brui aan. De haringkraam bij Molen de Valk moet wijken voor de bouw van de parkeergarage. Tijdens de bouwperiode wil de gemeente hem wel een alternatieve plek toewijzen, maar daar ziet Van Rhee geen brood in. “Ik mag de komende twee jaar op de Garenmarkt gaan staan. Maar dan moet ik wel tien keer per jaar m’n hele handel weghalen als er evenementen zijn. Dat is natuurlijk allemaal in de zomer. Dan moet ik ze juist verdienen”.

haringkraam.JPG

Over een week gaat de nieuwe haring voor de laatste keer bij Carel van Rhee over de toonbank.

Die twee jaar voor lief nemen in de wetenschap dat hij daarna terug kan naar zijn huidige plek, ziet Van Rhee ook niet zitten: “Alle auto’s verdwijnen hier van de straat. Mensen gaan niet voor een paar euro in een garage parkeren om een harinkie te kopen. Ik moet het juist hebben van alle mensen die even snel hun auto neerzetten, een visje halen en weer doorrijden”, aldus de man die naar eigen zeggen ‘de lekkerste haring van de wereld’ verkoopt.

Van Rhee’s vader begon de haringkraam ruim 45 jaar geleden. Op 15-jarige leeftijd kwam Carel bij pa in de zaak en sindsdien verkoopt hij zijn waren op die vertrouwde plek aan de rand van het parkeerterrein. Nog tot 1 oktober mag hij er blijven, dan loopt zijn vergunning af. Maar zo lang kan Leiden niet meer bij hem terecht. “Nog een maand of twee, dan stop ik. Wat ik daarna ga doen? Ik was van plan om hier tot m’n 68e te blijven staan. Ik ben nu 50 en heb nog geen idee”.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×