De vergeten Russische componist Karagantcheff (foto van patrickbroema.nl).

De vergeten Russische componist Karagantcheff in Cultuur071

Vandaag is Patrick Broekema studiogast bij Cultuur071. Naast zijn werk als beleidsmedewerker bij een woningcorporatie houdt hij nog genoeg tijd over om muziek te maken met de Leidse band Finvarra. De naam Finvarra verwijst naar een mytische Keltische elfenkoning en de muziek is ‘Keltic oriental Folk’. 

Audiofragment: Luister de gehele uitzending hier terug.

Voor het schrijven van een boek heeft Patrick ook nog tijd: Door een toeval kwam Patrick het verhaal van de vergeten Russische componist Karagantcheff tegen en kreeg diens 7-snarige gitaar van de zoon van de componist. Voor de restauratie van de gitaar vraagt Patrick via crowdfunding een bijdrage en over het leven van de componist schrijft hij een biografie. Patrick is vooral gecharmeerd van de orkestmuziek van Karagantcheff en via www.patrickbroekema.nl kom je nog veel meer over de componist te weten.

Voor de derde keer organiseren het Leidse zeemanskoor Rumor di Mare en de folkgroep Act of Mutiny het Naar Zee Naar Zee festival met maritieme muziek. In de studio vertelt Jeroen Burggraaf dat het vanmiddag op vier podia in de stad los gaat en dat er vanaf 20.00 uur vanavond een slotconcert is met alle groepen in de Tuinzaal van Sociëteit de Burcht. Het festival is gratis te bezoeken: www.naarzeenaarzee.nl. Jeroen heeft The Longest Johns meegenomen naar de studio. Zij laten alvast live een voorproefje horen met prachtige zeemansliederen die de vier mannen a capella zingen.

Tegen het eind van de uitzending ontmoeten via studiogast Patrick Broekema de verhalen over de Russische componist Karagantcheff en diens fascinatie voor het Indonesische landschap elkaar in het gedicht Tempo Doeloe van Daan de Ligt. Tijdens de afkondiging van deze editie van Cultuur071 bespeelt Patrick de 7-snarige gitaar die hij graag wil laten restaureren.

Cultuurtips

Tips van Peter Visser (@muziekgezien) zijn onder meer de Hofjesconcerten tijdens het Pinksterweekend, het knollen & citroenenfestival (hardcore) in Sub071 en concerten in de Qbus met onder meer de Leidse band Glossy Jesus (www.muziekgezien.blogspot.nl).

De filmtip van Govert de Kok voor deze week is ‘Grace of Monaco’ van regisseur Olivier Dahan met Nicole Kidman en Tim Roth.

Andere tips: de laatste avond van LIFF Summer Special op het Pieterskerkplein (reportage Nick Hortensius), One Hot Minute van Touki Delphine in de oude ambulancegarage en de afterparty van de Hofjesconcerten, tevens slotavond van Leiden Signatures Cultuurweken (reportage van Chris de Waard) bij de Morspoort.

Luister volgende week weer naar Cultuur071 op Sleutelstad op 93.7 FM en via de kabel 102.4. Dan is  kunstschilder Willem van Schijndel onze studiogast.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×