Appartementen Eduard IJdo uitverkocht

14

De 17 monumentale stadsappartementen die worden gebouwd in de voormalige Vrijplaats Koppenhinksteeg zijn allemaal verkocht. Gisteren werd het hoogste punt bereikt toen wethouder Laudy een windvaan op de nok van het in Eduard IJdo - naar de Boek- en Steendrukkerij die er ooit huisde – herdoopte complex plaatste. Bovenop de opnieuw opgetrokken klokgevel aan de waterkant.

Audiofragment: Wethouder Laudy plaatste gisteren de windvaan op het appartementencomplex Eduard IJdo waarvan de bouw het hoogste punt bereikte.

De komende maanden worden de appartementen afgebouwd. Rond 3 oktober zijn de steigers verdwenen en wordt er binnen verdergewerkt aan de afwerking. In maart 2015 krijgen de bewoners de sleutel van hun nieuwe appartement en kunnen ze met inrichten beginnen. “Eigenlijk hoeven ze alleen zelf de keuken uit te zoeken, de rest doen wij. Zelfs de kleur verf op de muren,” zegt ontwikkelaar Hans Bakker van Atrium Vastgoed dat het complex enkele jaren geleden kocht en renoveerde.

windvaan.jpg

Zoon Pim van de Geijn van smid Sjaak zorgde voor het vergulden van de windvaan. (Foto: Sjaak van de Geijn)

De windvaan is een kopie van het origineel. Ooit stond er al eentje, maar die is in het verre verleden verloren gegaan. Alleen op een oude foto was nog een stukje zichtbaar. De rest verzon Bakker erbij. Smid Sjaak van de Geijn – die van de Oude Varkenmarkt – heeft hem vervolgens vervaardigd. Met hulp van zoon Pim die het vergulden van de sierlijke ‘E’ voor zijn rekening nam.

Delen

14 reacties

 1. Dat betekent dat de Koppenhinksteeg vijf!!! maanden langer blijft afgesloten, zonder doorgang voor rolstoelen. Het zou tot Juni gaan duren, nu hebben ze het al over Oktober! Dus hier ligt een taak voor de gemeente om die doorgang onmiddelijk aan te pakken.

 2. Zo te zien werden de nauwe banden tussen Laudy/VVD en de bouw- en vastgoedsectoren met een bovenaards ritueel bevestigd. De symbolische betekenis van een windvaantje in de politiek mag duidelijk zijn.

 3. Als de panden niet waren gekraakt destijds, dan was de Koppenhinksteeg nu al jaren bewoond, en waren er veel minder kosten mee gemoeid dan nu het geval is.

 4. mevr. Hoogland op

  Ja, dat kraken heeft verzakkingen en bodemvervuiling veroorzaakt. Asbest hebben die krakers er ook in gestopt. Dat heb ik zelf gezien in de krant van het gezonde volksgevoel en dus in het waar.

 5. een Leids burger op

  Na zo’n 40 jaar illegale "kraakbewoning" is het prima dat er dan nu eindelijke legale bewoning komt. Dat het nog zolang heeft moeten duren voor er een eind werd gemaakt aan die illegale bewoning is een grote schande….

 6. Het is aan de krakers te danken dat een mooi monument bewaard is gebleven. Zonder hen was dat in de sloop- en vernieuwingswaan van een eerder tijdperk afgebroken en vervangen door iets afzichtelijks. Lenferink was zo eerlijk om dit te erkennen, en als historicus begreep hij het ook. Die kennis en dat inzicht ontbreken bij sommige reaguurders.

 7. @Anrooy: en vergeet de vml. Scheepvaartschool bij het Noordeinde niet. Ook dit prachtige monument was in de jaren tachtig voor de bijl gegaan als het niet was gekraakt.
  Jammer dat het geboortehuis van Rembrandt niet is gekraakt.
  Toch wel symbolisch dat een VVD-wthouder nu een windvaan plaatst op een vml. krakersbolwerk.
  De suggestie over nauwe banden tussen VVD en vastgoedsector zijn een beetje tendentieus. Alle politieke partijen met bestuursverantwoordelijkheid hebben die nauwe banden en dat is maar goed ook. Die banden tussen VVD en de vastgoedsector zijn overigens niet intensiever dan die tussen PvdA en CDA en deze branche.

 8. een Leids burger op

  Het doel van die krakers was natuurlijk helemaal niet om door middel van kraak monumentale Ijdo-panden van de sloop te redden(en ook die Zeeevaarschool bij het Noordeinde niet.)

  Het behouden van panden kan ook zonder krakers daarin jarenlang te gedogen.

  Het behoud (of slopen) van die panden was de verantwoordelijkheid van de gemeente als eigenaar die zich niet moet laten manipuleren door (de aanwezigheid van) een stelletje krakers. Maar dat besef en inzicht is blijkbaar nog niet tot iedereen doorgedrongen……

  Wat er nu gedaan is met die panden (krakers eruit, verkopen en renovatie e.d.) had men ook veel eerder kunnen doen. (Hoeveel eerder kun je over twisten…)

 9. Jantje van Leiden op

  Kraken van het geboortehuis van Rembrandt? Dat lijkt me nogal lastig. Ten eerste weten we helemaal niet waar dat precies heeft gestaan en ten tweede is het een misverstand om te denken dat het pseudo oud-Hollandse geveltje dat de toenmalige Rotogravure er liet neerzetten er iets mee te maken had. Maar het blijft nog steeds een hardnekkige mythe. Waarvan acte.

 10. Dat geboortehuis had eventueel in het verleden gekraakt kunnen worden, toen het er nog stond, maar er geen kraakbeweging was. Het is echter de vraag of het zou zijn getolereerd en, indien ja, of opeenvolgende generaties krakers de bezetting hadden kunnen volhouden totdat het historisch besef en de waardering voor Rembrandt in stad en land een zodanig peil hadden bereikt dat het pand als een belangrijk en te beschermen monument zou worden beschouwd. Maar het historisch besef en de kennis van het verleden zijn in Nederland nooit heel groot geweest. Alleen het nu en het geld worden hier belangrijk gevonden, tenzij met een stukje verleden, of een karikatuur daarvan, natuurlijk geld kan worden verdiend.

  @evtg. De banden tussen een aantal VVD’ers en de bouw- vastgoedsectoren zijn net een beetje te nauw. Politici moeten een gezonde afstand tot het bedrijfsleven bewaren.

 11. Greetje van Gruting op

  Wat een fantastisch nieuws! Ik feliciteer Hans Bakker dat hij ondanks alle tegenslag en met de nodige vertraging het project toch rondkrijgt. En ik feliciteer de bewoners van de Hooglandsekerkgracht, maar eigenlijk de hele stad, voor deze opknapper in dit mooie stukje Leiden.

 12. Welke tegenslag? Hij kreeg het complex toch praktisch gratis van de gemeente? Had de gemeente de verbouwing dan ook moeten betalen?

 13. een Leids burger op

  @Frank1

  Tegenslag:
  "De lange tijd tussen ontruiming en ontwikkeling is te wijten aan een ingewikkeld vergunningentraject en de crisis. Ook is Bakker zelf een tijd lang uit de running geweest."
  en "Onderhandelingen met Portaal over een hoekpand dat Bakker graag bij het complex wil betrekken, zorgden voor extra vertraging."
  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2012/11/
  herontwikkeling-koppenhinksteeg-start-begin-volgend-jaar?
  zie verder ook:
  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2013/05/
  geen-boete-voor-latere-oplevering-koppenhinksteeg?

  Maar goed: Het ziet er nu een stuk beter uit dan in de jarenlange periode toen de krakers het zich onrechtmatig meenden te moeten toeeigenen.(want die vonden natuurlijk dat de gemeente als eigenaar het onderhoud maar moest doen:wel de lusten, maar niet de lasten!)

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline