Een paar jaar geleden werd de 90-jarige nog rondgereden tijdens de Leiden Marathon. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Sporticoon Joop Riethoven (92) overleden

Joop Riethoven is afgelopen nacht overleden. Dat is vanavond bekend geworden. De hoogbejaarde Riethoven vierde enkele weken geleden nog zijn 92e verjaardag. Riethoven tobde al enige tijd met zijn gezondheid, maar zei op 22 mei 2012, op het feest ter ere van zijn 90e verjaardag, nog dat hij ondanks dat best 100 zou willen worden. Het was de man die in 1978 de Tour de France naar Leiden haalde niet gegeven.

Audiofragment: Twee jaar geleden had sportverslaggever Ron Hoogendam voor Sleutelstad nog een uitgebreid interview met Riethoven.

Aad van der Luit, die Riethoven zo’n 50 jaar heeft gekend, spreekt van een verlies voor Leiden: “Weer zo’n icoon dat is heengegaan”. Riethoven leefde voor de sport. Niet alleen als organisator van allerlei sportieve evenementen, zelf was hij ook een begenadigd sporter. Nederlands kampioen op de 100 meter sprint, wielrennen, atletiek. Hij deed het allemaal. Totdat een ongeluk een vroegtijdig einde maakte aan zijn actieve sportleven.

De laatste tijd woonde Riethoven in verzorgingstehuis Overrhijn.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×