De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Bij de Speedo Swim In werd vrijdag zelfs over het water gelopen. (Foto's: J.P. Kranenburg).

Recordaantal deelnemers bij vierde Swim-in Leiden

Vrijdagavond namen 260 zwemmers het tegen elkaar, zichzelf en de elementen op tijdens Speedo Swim-in Leiden. De Oude Vest was het decor voor sportieve confrontaties over 250, 1000, 1500 en zelfs 3000 meter. Met start en finish aan de Beestenmarkt.

Voor de vierde keer verzorgden Aquamania en LZ1886 deze open water zwemwedstrijd in het hart van Leiden. Niet verwonderlijk dat het deelnemersaantal fors hoger lag. Maar het succes verbaasde zelfs de organisatie. De zwemmers kwamen niet alleen uit de wijde Leidse regio, maar ook uit Hippolytushoef, Breda, Enschede en zelfs Duisburg en Dresden om in de Leidse gracht te racen.

Een gracht die ook dit jaar weer feilloos door de keuring van het Hoogheemraadschap van Rijnland kwam. ‘Zwemwaterkwaliteit’ zo oordeelde de instantie voor de vierde keer. En dus konden de zwemmers met goed vertrouwen het donkere water inspringen.  

De wedstrijdzwemmers hadden zich massaal ingeschreven voor Swim-in Leiden. De minioren tot 12 jaar openden het bal in de gracht met een wedstrijd over 250 meter. De jongste onder hen, Fieke Hoogduin, was net 8 jaar. Daar tegenover stonden de masters, de veteranen onder de zwemmers. Daar hield de 75-jarige Nic Geers het vaandel van zijn generatie hoog. Hij zwom, zoals overigens elk weekend, zijn race over 1.000 meter. Een triomftocht door de gracht, dankzij de massaal toegestroomde toeschouwers op de bruggen over het parcours.

Nationale titel
Bijzonder was deze keer dat de Oude Vest dit jaar het decor vormde van een heel bijzondere titelstrijd: het ‘Nederlandse Studenten Kampioenschap Open Water Zwemmen’. Studenten uit heel Nederland streden over een afstand van 1.500 meter om de ereplaatsen. Fergil Hesterman veroverde bij de heren het goud. Bij de dames pakte Jasmijn Ruijgrok, zwemmend voor de Leidse clubs De Zijl en Aquamania, de nationale titel.

Behalve de getrainde kilometervreters doken ook recreanten de gracht in: 80 maar liefst. Onder hen ook Peter Labruyjère die zijn entree maakte op de Beestenmarkt als de Neptunus van de Sleutelstad. Voor zijn 1.500 meter prestatietocht moest hij weliswaar zijn drietand en zeewiergewaad inleveren, maar hij mocht zijn kroon ophouden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×