In de voormalige kantoorflat tegenover Leiden Centraal komen geen 90 studentenwoningen. (Foto's: Chris de Waard).

Geen tijdelijke studentenwoningen bij Leiden Centraal

Ymere en de NS trekken de stekker uit de gezamenlijke herontwikkeling van de flat boven de Jumbo supermarkt bij station Leiden Centraal. Met financiële steun van de gemeente – de gemeenteraad stelde er al in december 2012 een miljoen voor beschikbaar – zouden er in de oude kantoorflat 90 studentenwoningen komen. Tijdelijk weliswaar, maar wel voor tien jaar. 

Audiofragment: Wethouder Van Gelderen licht de collegebesluiten van deze week toe.

Ymere en de NS willen dat de gemeente het pand nu koopt voor het bedrag waarvoor het in de boeken staat: 11 miljoen euro. Daar peinst Leiden niet over en met twee partijen die met de hakken in het zand vooral hun positie veilig willen stellen, ziet het er naar uit dat het gebouw nu voorlopig leeg blijft staan.

De problemen met de YNS-flat hebben vooral te maken met de positie van Ymere. Die corporatie is zich uit Leiden terug aan het trekken. Zo werd eerder al de zogenaamde ‘Van Voorthuijsenlocatie’ op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Gooimeerlaan afgestoten. Daar gaat de bouw van sociale huurappartementen overigens wel door. Binnenkort begint De Sleutels daar met de ontwikkeling.

Ook met een derde Ymere-project gaat het niet goed. De bouw van woningen in de Leidse nieuwbouwwijk Groenoord loopt fikse vertraging op en mogelijk komt van uitstel zelfs afstel. De eerste fase van de herontwikkeling van het voormalige Groenoordhallenterrein bestaat uit laagbouw. Vijf van de acht bouwblokken zijn klaar, de start van de bouw van de resterende drie kavels begint waarschijnlijk pas begin volgend jaar. Fase 2 bestaat uit hoogbouw. Die stelt Ymere in elk geval uit tot na 2017. Bovendien heeft de corporatie aan de gemeente laten weten zich de komende periode te gaan herbezinnen op dat woningbouwprogramma. Ook als alle woningen uiteindelijk gewoon gebouwd worden, loopt Leiden flink wat centen mis. De bijdrage van twee miljoen die Ymere aan de gemeente moet betalen voor die tweede fase komt door het uitstel jaren later.

2014-06-25 11.22.21.jpg

Nieuweroord gaat plat. In nauw overleg met de buurt wordt er een nieuw plan gemaakt.

Een andere kwestie waar het college zich deze week over heeft gebogen is de herontwikkeling van Nieuweroord. Die mislukte eerder, maar nu worden er samen met omwonenden nieuwe plannen gemaakt. Dit najaar neemt de gemeenteraad dan een besluit over de nieuwbouw.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×