De binnentuin van Rapenburg 48 wordt in het plan van Hillgate volgebouwd. Dat ziet de buurt niet zitten en ook de gemeente wacht nog steeds op een aangepast van Hillgate. Die heeft wederom uitstel gevraagd. Dit keer tot 11 juli. Of de gemeente dat verleent, is nog niet duidelijk. Wethouder Laudy laat momenteel uitzoeken wat dat zou betekenen voor het verdere proces. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leidse architecten buitenspel bij ontwikkeling Hotel Rapenburg

Het Leidse architectencollectief Mulder Van Tussenbroek + Van Veen architecten staat buitenspel bij ontwikkeling van Hotel Rapenburg. De drie architecten maakten enkele jaren geleden het ‘winnende plan’ toen de gemeente voor het enorme gebouw aan het Rapenburg 48 op zoek ging naar een partij die er een luxe vier of vijfsterrenhotel van wilde maken.

Audiofragment: De Leidse architecten Piet van Veen en Erik van Tussenbroek over de ontwikkelingen rond Hotel Rapenburg.

Mulder Van Tussenbroek + Van Veen architecten maakten niet alleen een plan, ze zochten er ook meteen een exploitant bij. Die exploitant – Sandton Hotels van Rogier Braakman – heeft weer banden met ontwikkelaar Hillgate Properties uit Wassenaar dat daardoor als derde partij bij het project werd betrokken. Vervolgens werd het lange tijd stil. Totdat begin dit jaar duidelijk werd dat er problemen waren gerezen tussen gemeente en ontwikkelaar.

Het was de bedoeling dat Hillgate het pand van de gemeente zou kopen om het vervolgens voor circa zes miljoen te verbouwen tot luxe hotel met ongeveer 70 kamers. Het plan van Mulder Van Tussenbroek + Van Veen architecten voorzag daar in en de gemeente was er van gecharmeerd. Ook de gemeentelijke en rijks- monumentencommissies waren akkoord.

Groot was dan ook de verbazing toen Hillgate uiteindelijk eerder dit jaar een heel ander plan indiende bij de gemeente. De Leidse architecten bleken eruit gegooid te zijn en Hillgate had door de eigen teken-afdeling een nieuw plan laten maken. Een plan waartegen de buurt te hoop loopt en waarvan ook de gemeente vindt dat het veel te veel afwijkt van de eerdere plannen. Mulder Van Tussenbroek + Van Veen architecten bleken met Hillgate een Paard van Troje binnengehaald te hebben.

Foutje bedankt, zo lijkt het. De gemeente verzuimde om in het koopcontract op te nemen dat het plan van Mulder Van Tussenbroek + Van Veen architecten uitgevoerd moest worden en dus dacht Hillgate de handen vrij te hebben om zelf met een ander plan te komen.

Of dat inderdaad zo uitpakt, is nog maar de vraag. Er ligt nog steeds geen door de gemeente geaccepteerd plan en Hillgate heeft maar weer eens om extra tijd gevraagd om met een aangepaste versie van hun plan te komen. Of ze die krijgen is de vraag. De gemeente Leiden beraadt zich op haar juridische positie.

Ondertussen hebben de oorspronkelijke plannenmakers – de Leidse architecten Mulder, Van Tussenbroek en Van Veen – niet stilgezeten. Ze hebben bij hun plan een andere ontwikkelaar met een nieuwe exploitant gevonden die hun plan voor het project Hotel Rapenburg graag willen voortzetten. Het nieuwe 5-sterren Conservatorium hotel in Amsterdam is een project van deze ontwikkelaar.

Met hun plan en nieuwe partners hopen de architecten weer bij de gemeente aan tafel te komen.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×