Acteur Abel M. de Vries (Foto: Floyd Koster)

Theaterconcert over de haarlok van Beethoven in de Hortus

Op 20 augustus is er weer aandacht voor Beethoven in de Hortus Botanicus. Acteur Abel M. de Vries en pianist Maarten van Veen brengen het mysterieuze verhaal over de haarlok van Beethoven ten gehore. Het verhaal is gebaseerd op een boek van Russell Martin over de nog steeds bestaande haarlok van de componist.

Vlak na de dood van Beethoven knipt een jonge Duitse muzikant een lok uit de weelderige haardos van de componist. Meer dan een eeuw is de lok in bezit van zijn familie, totdat het haar plots opduikt tijdens de Tweede Wereldoorlog in het door Duitsland bezette Denemarken. Het komt in handen van ene dokter Fremming, die honderden joden hielp vluchten. Wie gaf het hem en waarom? Uiteindelijk wordt de lok vele jaren later op een veiling van Sotheby’s gekocht door twee Amerikanen.

Ze laten er DNA-tests op los in de hoop een aantal mysteries en vraagtekens omtrent de componist op te helderen. Wetenschappers hebben tot die tijd lang gespeculeerd over de oorzaken van Beethovens zwakke gezondheid, zijn veelvuldige kwaaltjes en zijn wispelturige en extravagante gedrag. Ook over zijn doofheid bestaan de gekste theorieën. Worden tijdens het theaterconcert alle mysteries opgelost?

Het concert vindt plaats is het kader van het Hortus Festival. Thema van het Hortus Festival dit jaar is Natuurlijk Beethoven. De componist was een groot natuurliefhebber en wandelde veel in de vrije natuur. Het Hortus Festival wordt gehouden in de horti van Leiden, Amsterdam, Utrecht en Haren (Gr.) en duurt van 23 juli t/m 31 augustus.

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×