Wie alles wil weten over de missie van ruimtevaartuig Rosetta moet zeker de lezing bijwonen van directeur Rob van den Berg van Space Expo. Het is slechts een van de tientallen onderdelen van de tweede Nacht van Kunst en Kennis. (Foto: PR).

Alles over ruimtesonde Rosetta tijdens Nacht van Kunst en Kennis

Vorige week woensdag maakte ruimtesonde Rosetta na een reis van tien jaar, vijf maanden en vier dagen ‘contact’ met komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Tijdens de Nacht van Kunst en Kennis op 20 september vertelt directeur Rob van den Berg van Noordwijk Space Expo alles over het bijzondere project. De speciale zonnepanelen van Rosetta zijn ontwikkeld bij Dutch Space in Leiden.

In januari was Rosetta ook al even wereldnieuws. Toen moest de ruimtesonde na een ‘winterslaap’ van zeven jaar ontwaken. Dat verliep zonder problemen. De stuurrakketten sloegen aan en brachten Rosetta naar de komeet waar de sonde dus op 6 augustus aankwam. Sindsdien bevindt het ruimtevaartuig zich in een baan rond de komeet.

rosetta.jpg

De komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko bevindt zich op 400.000.000 kilometer van de aarde.

Die komeet bestaat uit ijs met allerlei meterialen. Wat precies hopen de onderzoekers in november te ontdekken. Dan wordt Rosetta nog dichterbij de komeet gebracht om Philae neer te laten. Dat is een lander die van enkele kilometers hoogte naar de komeet moet vallen om zich vervolgens met een soort harpoenen te verankeren in het ijs.

De komeet en de ruimtesonde bevinden zich op circa 400 miljoen kilometer van de aarde. Signalen die Rosetta afgeeft, doen er 22 minuten over om de aarde te bereiken.

Leiden Nacht van Kunst en Kennis / Nacht van Ontdekkingen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×