De KNRM ging er vanuit dat de dode walvis een potvis is. Dat leek gezien de afmetingen ook het meest waarschijnlijk. Onderzoekers van Naturalis melden inmiddels dat het om een vinvis gaat. Waarschijnlijk een Gewone Vinvis, maar het kan ook gaan om een Noorse Vinvis. Het tellen van de keellgroeven moet uitsluitsel bieden. (Foto's: Toon van der Poel).

50 Ton sushi op Scheveningse strand

Onderzoekers van Naturalis en de Universiteit Utrecht zijn op het Scheveningse strand druk bezig met het ontleden van de potvis die gisteren voor de kust van Katwijk werd ontdekt. Het werk trekt ondanks de wat onplezierige aanblik een hoop bekijks. Als al het vlees van de botten is gehaald, krijgt het skelet een plekje bij Natuurhistorisch Museum Naturalis. De ‘weke delen’ van de walvis gaan mee naar Utrecht waar ze verder worden onderzocht.

De onderzoekers hebben het kavader inmiddels opgemeten en het is nog een paar meter groter dan eerder werd geschat. geen 14 meter, maar 16,8 meter. Het gaat om een mannetje. Zodra een walvis gaat rotten blazen gassen het lichaam op. De druk duwt de penis, die normaal in het lichaam verborgen is onder een huidplooi, naar buiten. Het kadaver op het strand van Scheveningen toont het bewijs van zijn mannelijkheid open en bloot.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×