Het walvisteam van Naturalis gaat vandaag op het strand van Scheveningen aan de slag met de 50.000 kilo potvis. In het kadaver zit tot wel 3000 liter bloed. (Foto/video: KNMR).

Potvis op strand Scheveningen ontleed door Naturalis

De potvis die gisteren opdook voor de kust van Katwijk is in de loop van de avond door de KNRM naar Scheveningen gesleept. Het kavader is ten noorden van de badplaats naar het strand geduwd. Daar wordt het 14 meter lange dier door onderzoekers van Naturalis ontleed. Het gaat vrijwel zeker om een mannetje. Vrouwtjes worden doorgaans niet groter dan een meter of elf.

Gezien de staat waarin het kadaver verkeert, is de potvis waarschijnlijk al een week dood. Waaraan het dier is overleden is, is nog onduidelijk. Walvissen komen steeds vaker in de Noordzee voor. Vrijwel zeker doordat de walvisjacht al decennia geleden is gestaakt. Daardoor groeien de populaties en komt het ook steeds vaker voor dat een verdwaalde vinvis, bultrug of potvis de Noordzee inzwemt.

De KNRM maakte video-opnames van de berging van de potvis.

Leiden potviskatwijk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×