Voor de kust tussen Noordwijk en Zandvoort verrijst het komende jaar een windmolenpark in zee met 43 turbines. Volgens Eneco staan de windmolens zó ver uit de kust dat ze alleen bij helder weer beperkt zichtbaar zijn. Als stipjes aan de horizon. Je ziet ze niet draaien. (Foto: Eneco Luchterduinen).

Deel strand dicht voor aanleg windmolenpark bij Noordwijk

De bouw van het nieuwste windpark op zee – voor de kust van Noordwijk – is in volle gang. De stroom die de 43 windmolens vanaf 2015 opwekken, gaat via een 23 kilometer lange kabel in de zeebodem naar het strand van Noordwijk. Daar vandaan vertrekt een 8 kilometer landkabel naar het transformatorstation van Tennet in Sassenheim. Daar wordt de stroom, goed voor het verbruik van bijna 150.000 huishoudens, op het landelijke stroomnet gezet.

De landkabel is inmiddels aangelegd en ligt volledig onder de grond. Volgende week start Eneco met het verbinden van de landkabel met de zeekabel. Deze werkzaamheden duren tot eind oktober en vinden vooral plaats op stuk Noordwijks strand van ongeveer 100 meter breed. Even ten noorden van de strandhuisjes bij het Strandpaviljoen De Koele Costa. Het blijft wel mogelijk om over het strand van Noordwijk richting Zandvoort te lopen.

In verschillende filmpjes laat Eneco zien wat er de komende tijd voor de kust wordt gebouwd.

Sinds half juli vinden er al voorbereidende werkzaamheden plaats. Het afvlakken van het strand bijvoorbeeld en de aanvoer van hekken, rijplaten en machines. Vanaf eind augustus begint het echte werk: Om de kabelverbinding op minimaal drie meter diepte tot stand te brengen, wordt er gegraven en worden damwanden geplaatst. Ook komen er twee grote ankers op het strand te liggen. Zij zijn nodig om het werkschip, waar de zeekabel op ligt, stevig vast te leggen. Tenslotte wordt er een tent geplaatst om de zeekabel met de landkabel te verbinden en te testen.

De exacte planning is afhankelijk van het weer. Zo laat Eneco weten. Het kan nodig zijn om ’s nachts door te werken. Een deel van het strand en de zee is in verband met de veiligheid niet toegankelijk voor het publiek. Als alles volgens planning verloopt is eind oktober het strand weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Energiebedrijf Eneco ontwikkelt samen met Mitsubishi Corporation op 23 km uit de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort, windpark Eneco Luchterduinen. De 43 windmolens zullen eind 2015 voor bijna 150.000 huishoudens groene stroom opwekken.

Leiden luchterduinen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×