Tussen de blauwe natuurstenen rand die tot een meter uit de gevel wordt aangelegd, en de stoep zelf, loopt een rij van gele steentjes. Deze moeten als leidraad dienen voor slechtzienden. Blinden hebben daar echter niets aan. (Foto's: Chris de Waard).

Geen blindenstrook in heringerichte Breestraat

Blinden en slechtzienden hebben er een hindernis bij als straks de Breestraat klaar is. In het verleden waren er altijd wel problemen met fietsen en andere zaken die ten onrechte op de gele ribbelstenen werden gezet, maar in de nieuwe situatie is de blindengeleidestrook helemaal verdwenen. Blinden zouden wel gebruik kunnen maken van de gevel, zo is de gedachte bij de ontwerpers. Voor slechtzienden is er een strookje gele stenen tussen de stoep en de blauwe natuurstenen gevelrand aangelegd.

Volgens Wim Duinker van het Platform Gehandicapten Leiden is die strook voor slechtzienden inderdaad met de gemeente afgeproken. Het weglaten van de echte blindengeleidestrook valt hem echter rauw op het dak: “Op de Breestraat kan je de gevel niet door blinden gebruikt worden. Daar zijn veel te veel obstakels.” Hij gaat bij de gemeente om opheldering vragen. “Het is wel degelijk afgesproken om ook weer een blindengeleidestrook aan te leggen in de Breestraat. Er is zelfs een speciale ‘Leidse ribbelsteen’ ontwikkeld die in het visgraatpatroon past waarin de stoep wordt herbestraat.”

Volgens Duinker is wel met de gemeente afgesproken dat slechts één stoep van een geribbelde blindenstrook wordt voorzien. Aan de kant van het stadhuis.

 2014-08-19 09.43.35.jpg

De gele stenen van de oude blindengeleidestrook zijn willekeurig in de stoep teruggelegd. Geen blinde die daar nog uitkomt.

Verderop in de straat neemt de aannemer het ook niet zo nauw met de toegankelijkheid van de Breestraat voor blinden en slechtzienden. Voor de herinrichting van de straat, vervangt eerst Liander de ondergrondse kabels. Daarna wordt de stoep tijdelijk dichtgemaakt. De gele geribbelde stenen van de oude blindengeleidestrook worden daar gewoon op een hoop gemikt met de rode trottoirstenen en vervolgens ook door elkaar gebruikt bij het dichtstraten. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×