Bij het bestrijden van de brand in de Molenstraat ondervond de brandweer naar eigen zeggen geen problemen in verband met de smalle straatjes in de wijk. (Foto: Twitter).

Leiden goed toegankelijk voor hulpdiensten

Er zijn in Leiden geen plekken bekend waar de brandweer en andere hulpdiensten niet goed kunnen komen. Dat zei burgemeester Lenferink vanavond in antwoord op vragen van D66-raadslid Eric Krijgsman die zich zorgen maakte over de soms erg smalle straatjes waar de grote brandweerauto’s ook moeten kunnen komen. 

Directe aanleiding was de brand op 23 augustus in de Molenstraat in Leiden Noord. In een benedenwoning brak rond half vier ’s nachts brand uit en de eerste brandweerwagen blokkeerde de straat vervolgens voor de rest van de aanrijdende hulpdiensten. Die konden ook niet via het fietspad rijden omdat daar betonblokken liggen. Volgens de burgemeester was er echter geen probleem. De aanrijtijd werd ruimschoots gehaald en de brandweer kon overal goed bijkomen.

Burgemeester Lenferink: “Leiden heeft nu eenmaal een nauw stratenplan. Het is vaak krap. Vooral in het centrum. De brandweer weet dat.” De brandweer rukt bij een brand in het centrum ook altijd vanuit twee kazernes tegelijk uit. Zo wordt voorkomen dat – mocht een brandweerauto zich ergens klem rijden – een brand pas later kan worden bestreden. “Je weet immers nooit wat je tegenkomt,” aldus de burgemeester. “Als de brandweer op zaterdg over de markt moet, dan weten ze wel dat dat een rotklus is. En als het echt niet anders kan dan rijden ze een marktkraam het water in.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×