De afgelopen jaren kwamen er meerdere circussen met wilde dieren naar Leiden. Belly Wien voerde zelfs actie voor het in stand houden van circusacts met wilde dieren door tijdens de voorstellingen een petitie rond te laten gaan voor het behoudt van onder andere deze vier Syberische Tijgers. (Archieffoto: J.P. Kranenburg).

Leiden wil snel wilde dierenverbod voor circussen

Wethouder Frank de Wit (D66, dierenwelzijn) is één van de 24 wethouders die staatssecretaris Sharon Dijksma oproepen om snel werk te maken van het verbod op wilde dieren in het circus. In het coalitieakkoord hebben VVD en PvdA in 2012 afgesproken dat zo’n verbod er komt, maar daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen.

De Rotterdamse wethouder dierenwelzijn Joost Eerdmans nam deze week het initiatief voor de oproep en vroeg een flink aantal collega portefeuillehouders dierenwelzijn om zijn brief mede te ondertekenen. In de gezamenlijke brief vragen de wethouders om snel met het verbod te komen, omdat veel gemeenten nu al circussen met wilde dieren willen weren, maar daartoe juridisch gezien geen mogelijkheden hebben.

Fractievoorzitter Dick de Vos van de Partij voor de Dieren in Leiden is blij met het initiatief. Het duurt ook hem al veel te lang en de afspraak om tot het verbod er is alleen circussen uit te nodigen met een ‘onberispelijk dierenwelzijnsbeleid’ blijkt in praktijk niet goed te werken. Het is lastig te bepalen wat die term inhoudt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×