Op de grens van Katwijk en Noordwijk werd een levende Bruinvis aangetroffen. Via de KNRM Katwijk is het dier overgedragen aan SOS Dolfijn die het heeft ondergebracht in Harderwijk waar het zeezoogdier kan aansterken. (Foto: Arie van Dijk).

Katwijkse reddingsbrigade redt Bruinvis

Zaterdagavond hebben medewerkers van de Katwijkse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op het strand een levende bruinvis gevonden. Het zeezoogdier lag op de grens van Katwijk en Noordwijk in zee, vlak langs de waterlijn. 

Een aantal strandwandelaars hadden al tevergeefs geprobeerd om het dier weer naar open zee te brengen. Met hulp van de drie strandwandelaars is de bruinvis op een brancard gelegd. Daarna is het verzwakte zoogdier overgebracht voor de eerste opvang naar het KNRM station in Katwijk.

In het boothuis werden de eerste noodzakelijke controles en handelingen verricht door de EHBZ (eerste hulp bij zeezoogdieren). Ook leden van de KNRM, die recentelijk door de stichting SOS Dolfijn in Harderwijk zijn opgeleid in eerste hulp bij gestrande bruinvissen, verleenden hand- en spandiensten.

Rond 23.00 uur kwamen de medewerkers van SOS Dolfijn ter plaatse. Zij namen de medische zorg over en brachten de 1.38 meter lange bruinvis over naar Harderwijk. Daar heeft het gedesoriënteerde zoogdier de hele nacht 1 op 1 begeleiding gekregen in een speciaal waterbassin.

Wanneer een bruinvis of dolfijn levend op het strand terecht komt is er bijna altijd iets aan de hand. Het kan zijn dat het gewond, ziek of verzwakt is of dat het om een jong gaat dat zijn moeder kwijt is geraakt. Ook kunnen andere dingen meespelen; harde wind bijvoorbeeld. Omdat het dier zich niet redt in zee en daardoor aanspoelt is direct terugzetten geen goede optie.

Werknemers van SOS Dolfijn staan 24 uur per dag klaar om in actie te komen bij strandingen van levende bruinvissen en dolfijnen.
Wie een levend dier vindt, kan dit het beste meteen melden bij SOS Dolfijn: 06 650 985 76 (Dit is een alarmnummer dat dag en nacht wordt bemand. Het nummer mag alleen worden gebruikt voor meldingen van levend gestrande walvisachtigen).

Er zijn 4 gouden regels voor bruinvissen en dolfijnen EHBO opgesteld door experts van SOS Dolfijn. Als een levend dier wordt gevonden, kunnen deze regels worden gevolgd:

1. Blaasgat: een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Zorg dat er geen water of zand in komt.

2. Rust: een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.

3. Koelen: een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw.

4. Hulp! Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het noodnummer is 06 650 985 76

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×