De inbrekers namen afgelopen nacht onder ander 16 uiterst zeldzame neushoornvogels mee. (Foto's: Avifauna).

Omvangrijke diefstal van zeldzame vogels in Avifauna

Afgelopen nacht is er ingebroken in Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Ondanks de beveiliging zijn er meer dan 30 zeer zeldzame vogels gestolen. Volgens een woordvoerder van het vogelpark zijn de inbrekers doelgericht te werk gegaan. Ze hebben voornamelijk zeer waardevolle, zeldzame broedparen gestolen. Veel vogelverblijven zijn opengebroken en zwaar beschadigd.

De diefstal bestaat uit enkele toekans, beo’s en papegaaiachtige en een flink aantal neushoornvogels. Het was de inbrekers met name te  doen om de wereldberoemde collectie neushoornvogels, waarvan er maar liefst 16 zijn gestolen. Het gaat om onder andere de uiterst zeldzame en bedreigde witkuifneushoornvogels, de roodbruine neushoornvogels en de met uitsterven bedreigde Visayan tarictic neushoornvogel. Deze soorten vragen een zeer specialistische verzorging en zijn slechts in enkele dierentuinen wereldwijd te zien.

avifauna2.jpg

De Stichting Vogelpark Avifauna levert een belangrijke bijdrage aan internationale fokprogramma’s binnen de dierentuinen. Met de diefstal is daarmee ook een zware slag toegebracht aan verschillende van deze fokprogramma’s. Sommige paartjes waren aan het broeden of hadden juist jongen. De vogelverzorgers doen er nu alles aan om de achtergebleven jongen en eieren te redden.

De vogels zullen hoogstwaarschijnlijk aangeboden worden in de illegale dierenhandel. Omdat de vogels gechipt en geringd zijn heeft Avifauna goede hoop een deel van de vogels terug te krijgen.

Gezien de omvang van de zaak is er een internationaal opsporingsbericht uitgestuurd.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×