De bedrijven langs de Beestenmarkt kunnen voorlopig hun plekje op of langs het water houden. De gemeente zet de plannen voor een terrassenplein in de ijskast. (Foto: Chris de Waard).

Beestenmarkt voorlopig geen toch terrassenplein

Leiden stopt voorlopig met het plan om de Beestenmarkt te transformeren naar een terrassenplein. Vorig jaar kwam dat plan nog op de ‘wel-lijst’ terecht in de discussie die de gemeenteraad voerde over alle grote projecten waar de gemeente op papier mee bezig was. Dat waren er zoveel dat Leiden ze nooit allemaal kon uitvoeren en ondertussen bleven ze wel ambtelijke capaciteit kosten.

Het college wil het terrrassenplein nu in de ijskast zetten totdat duidelijk is hoe de HOV-lijnen door het centrum gaan lopen. Voor die hoogwaardige openbaar vervoersverbinding is de Turfmarkt in beeld als tweerichtings-weg voor de bussen die dan uit de Steenstraat zouden kunnen verdwijnen. De verkeersvrije Steenstraat zou dan bij de Beestenmarkt getrokken kunnen worden zodat er een echt plein ontstaat met de gevels van de panden aan de Steenstraat als wand.

Ondernemers houden wel de mogelijkheid om zelf hun terras uit te breiden of aan te passen. In overleg met de evenementencoördinator van de gemeente kunnen ondernemers vooralsnog evenementen op het plein blijven organiseren.

Het (toenmalige) college besloot in januari 2013 om 850.000,00 euro uit te trekken voor de herinrichting van de Beestenmarkt. Dat moest een groot terrassenplein worden waar geen plek meer zou zijn voor evenementen. Met uitzondering van de 3 oktoberkermis en de Sinterklaas-intocht. Omdat ook het water tussen de Turf- en Beestenmarkt bij de plannen werd betrokken, betekende dat ook een mogelijke verhuizing van de rondvaartbedrijven en de Bloemenboot. Die mogen nu dus ook voorlopig blijven liggen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×