Een van de twee hulpverleners die in Sierra Leone in contact kwamen met ebola-patiënten is vannacht opnieuw opgenomen in het LUMC. Inmiddels is duidelijk dat de koorts wordt veroorzaakt door malaria. (Archieffoto: Chris de Waard).

Nederlandse arts met Malaria in LUMC

Een van de twee hulpverleners die eerder naar Nederland werden teruggehaald nadat ze in Sierra Leone in contact waren gekomen met patiënten met ebola, is afgelopen nacht met spoed opgenomen in het LUMC. Het tweetal was een week geleden voor de zekerheid ook al 24 uur opgenomen op een speciale geïsoleerde afdeling van het Leidse ziekenhuis. Toen ze geen symptomen van de ziekte kregen, werden ze op een geheime locatie ondergebracht waar ze op eigen verzoek nog een dag of tien in afzondering wilden blijven om elk risico uit te sluiten.

Die geheime locatie bleek vannacht in Roelofarendsveen te zijn.Onder politiebegeleiding werd één van de artsen met spoed opnieuw overgebracht nadat hij koorts bleek te hebben. dat is een van de verschijnselen van ebola. Nader onderzoek heeft vandaag uitgewezen dat de arts Malaria heeft. Die ziekte komt ook veelvuldig voor het het gebied waar de artsen werkzaam waren en heeft vergelijkbare verschijnselen als het gevreesde ebola-virus waar nog geen officieel medicijn tegen is.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu liet vandaag verder weten dat er specifieke testen zijn uitgevoerd om uit te sluiten dat de hulpverlener naast malaria ook ebola heeft. Dat is erg onwaarschijnlijk, maar kan niet voor 100% worden uitgesloten. Dinsdag worden de resultaten van dat nadere onderzoek verwacht. Tot die tijd blijft de arts in quarantaine in een speciale afdeling van het LUMC.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×