De heringerichte Breestraat heeft door de nieuwe 'Leidse Lantaarns' bijna een feeëriek sfeertje. (Foto: Hielco Kuipers).

Breestraat zo goed als klaar: ergste leed voor winkeliers geleden

De herinrichting van de Breestraat is klaar. Althans, zo goed als. De afgelopen dagen werd de winkelstraat weer opengesteld voor langzaam verkeer en ook de pendelbusjes van het Haagwegterrein rijden hun vertrouwde routes weer door het centrum. Naast nieuwe stoepen is het wegdek opnieuw geasfalteerd en zijn het straatmeubilair en de straatverlichting vervangen. Ook staan er nu digitale halteborden voor de bussen.

Video: Chris de Waard ging in de loop van september een paar keer kijken in de Breestraat en zag het werk vorderen.

Die bussen – zo’n 700 per dag – keren overigens eind november weer terug in de Breestraat. Als ook deel twee van de gigantische operatie is afgerond: de herinrichting van de Korevaarstraat. Pas over enkele jaren, als de alternatieve ringweg om Leiden klaar is, gaat ongeveer de helft van de bussen niet meer door de Breestraat, maar via het trace Hooigracht-Langegracht. Op de Langegracht wordt daarvoor tegen die tijd een aparte vrije busbaan aangelegd.

breestraat (61).jpg

Het medaillon is helemaal in oude luister hersteld. (Foto’s: Chris de Waard).

Ter hoogte van het stadhuis is nog een aparte klus geklaard. Daar is een enorm fundament gebouwd voor de medaillon met de Leidse sleutels. Dat kunstwerk is helemaal in ere hersteld en de steentjes zijn nu op dat fundament gemetseld. Door die constructie zou het bestand moeten zijn tegen het – vaak zware – verkeer dat er overheen rijdt.

Een ding is zeker, de Taptoe kan er morgenavond overheen en vrijdag ook de optocht. Dat was ook een voorwaarde die de gemeente de aannemer had opgelegd, maar ondanks dat ging het nog bijna fout. In de eerste twee weken van de herinrichting werd veel vertraging opgelopen. Om die achterstand in te halen is de laatste weken regelmatig tot diep in de nacht doorgewerkt. Extra geld kost het de gemeente niet. Het was een aangenomen klus.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×