Kinderen voelen in het Rijksmuseum van Oudheden in een koelcel hoe koud het was in de ijstijd (foto: Rolf Eijgenraam)

Kinderen bibberen in IJstijd-tentoonstelling in Rijksmuseum van Oudheden

In het Rijksmuseum van Oudheden kon vanmiddag een klas van de Haanstra basisschool de kindertentoonstelling ‘IJstijd’ alvast bezoeken. Ook werd er vanochtend een levensgrote opgezette mammoet geïnstalleerd. De tentoonstelling is geopend vanaf aanstaande zaterdag.

De Leidse leerlingen leerden onder andere hoe mensen in de ijstijd van dierenhuiden kleding werd gemaakt, hoe vuur werd gemaakt, wat voor tekeningen hun verre voorouders op grotmuren krasten. Ook konden ze in een soort koelcel voelen hoe koud het in de ijstijd was, daar konden zij ook een prehistorische bontjas aantrekken.

De samensteller van de tentoonstelling, Luc Amkreutz, zocht naar een goede balans tussen interactieve onderdelen en het puur informatieve element. “We maken geen tentoonstellingen die alleen een speeltuin zijn, de objecten en het verhaal hebben hier de hoofdrol”, aldus Amkreutz.

In de hal van het museum werd deze ochtend in het teken van de tentoonstelling ook een gigantische opgezette Mammoet geplaatst. De mammoet kwam in onderdelen binnen, de kop moest nog apart vastgemakt worden aan de romp van het beest. Later werden de slachttanden en slurf aan het uitgestorven familielid van de olifant bevestigd. Het transport en het opbouwen van het reusachtige dier werd ironisch genoeg uitgevoerd door transportbedrijf ‘Mammoet Nederland BV’.

De leerlingen volgden in de kindertentoonstelling het verhaal van Bor en Veer, twee elfjarige kinderen die zo’n 20.000 jaar geleden leefden. Dit verhaal is speciaal voor de tentoonstelling geschreven. Kinderboekenschrijver Harmen van Straaten schreef het verhaal en maakte ook illustraties bij het verhaal. Het verhaal is ook in kinderboekvorm uitgegeven en is te koop in de museumshop.

De tentoonstelling voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, is tot 10 mei volgend jaar te bezoeken. Op aanstaande zaterdag, de eerste dag van de tentoonstelling, is er tussen 10.00 en 17.00 uur een ‘IJstijdfeestje’. Harmen van Straaten zal hier workshops geven. Toegang tot het feestje is gratis inbegrepen bij een museumbezoek.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×