Door Avifauna is 5.000 euro beloning beschikbaar besteld voor informatie die leidt tot oplossing van de diefstal van de zeer zeldzame vogels. Op de website van de politie staan foto's van de nog vermiste vogels. (Foto: Avifauna).

Avifauna: Politie spoort 14 gestolen vogels op

De recherche van Alphen aan den Rijn heeft op 10 oktober in een schuur in Den Bosch 14 van de 36 gestolen vogels uit Avifauna teruggevonden. Dat is zojuist bekend gemaakt. Sommige vogels verkeerden in een zorgwekkende toestand, één van de vogels was inmiddels overleden. Onbekenden braken tussen maandag 15 september 18.00 uur en dinsdag 16 september 07.10 uur in bij Vogelpark Avifauna aan de Hoorn.

In het park werden kooien opengebroken, 36 zeldzame vogels werden gestolen. De dieven zijn vermoedelijk enkele uren bezig geweest. Onder de gestolen – soms zeer zeldzame – vogels, waren toekans, diverse soorten neushoornvogels, kaketoes, kraagpapegaaien, koningsglansspreeuwen en Dumont Beo’s. Alle vogels zijn voorzien van een chip en een ring om hun poot. 

De recherche startte na de inbraak direct een groot onderzoek, waarbij wordt samengewerkt met het team Natuur van de Nederlandse Voedsel- en Waren Authoriteit (Ministerie van Economische Zaken). Terwijl het onderzoek in volle gang was, werden eind september in Nijmegen al een Reuzentoerako en een geelwangneushoornvogel teruggevonden. De zeldzame Reuzentoerako heeft het niet overleefd. In Den Bosch werd een tok aangetroffen in een achtertuin en overgebracht naar Avifauna.

Het onderzoek leidde vervolgens ook naar de schuur in Den Bosch, waar de recherche op vrijdag 10 oktober een doorzoeking deed. Daar troffen zij 14 van de gestolen vogels aan, waarvan een aantal in zeer slechte conditie waren. Eén vogel was zelfs al overleden. De vogels zijn direct overgebracht naar Avifauna.

De afgelopen tijd kwamen bij de politie meldingen binnen van mensen die mogelijk de nog vermiste gestolen vogels hebben zien vliegen langs het spoor Geldermalsen-Zaltbommel en in Den Bosch. Aangezien de vogels niet gewend zijn zelf in hun voedsel te voorzien en speciale zorg nodig hebben, is het belangrijk dat – wanneer de vogels gezien worden – er direct contact opgenomen wordt met de dierenbescherming, zodat een poging kan worden ondernomen de vogels te vangen. 

In verband met het onderzoek heeft de recherche de volgende vragen: 

– weet u waar de resterende 19 vogels zijn, of zijn geweest sinds de diefstal in september? 
– heeft u wellicht de vogels te koop aangeboden gekregen of heeft u gezien dat dergelijke vogels te koop aangeboden werden? 
– heeft u iets gezien in de omgeving van Avifauna wat met deze omvangrijke diefstal in verband kan worden gebracht? 
– is u de dagen voorafgaand aan de diefstal iets opgevallen in of in de omgeving van het vogelpark? 
– heeft u anderszins informatie die wellicht voor het onderzoek van belang kan zijn?

Iedereen met informatie die voor de recherche relevant kan zijn, wordt dringend verzocht om contact op te nemen met de recherche in Alphen aan den Rijn via nummer 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×