De Groep Kok gaat vol vertrouwen de toekomst in, zo twitterde Tomas Kok (tweede van rechts) eerder deze week. Op de foto ook de opgestapte duo's van Leefbaar Leiden en Leefbaar Leiden-adviseur Ton Alblas. Het oud-LPF-kamerlid heeft ook voor Kok gekozen. (Foto: Groep Kok).

Oud-voorman Stadspartij geen Leefbaar-duo: Groep Kok vooralsnog helemaal zonder duo's

Eli de Graaf, voormalig fractievoorzitter van de Stadspartij Leiden Ontzet, keert niet tussentijds terug in de Leidse gemeenteraad. De Graaf gaf de afgelopen jaren leiding aan de tweemans-fractie van de SLO, maar de partij verloor op 19 maart beide zetels. Eli de Graaf en Joost van Breukelen, de twee oud-raadsleden van de SLO, geven na het verlies aan wel door te gaan met de partij om vervolgens in 2018 opnieuw mee te doen aan de verkiezingen. Het afgelopen half jaar is van de voornemen nog weinig gebleken.

Even leek het er op dat De Graaf alsnog terug zou keren i nde Leidse gemeenteraad. Daan Sloos van Leefbaar Leiden heeft hem gevraagd om duo-raadslid te worden voor die partij. De Graaf heeft er even over nagedacht, maar laat aan Sleutelstad weten dat hij het niet doet: “Het lijkt me verstandiger om mijn tijd en energie in de Stadspartij te steken”.

Sloos is op zoek naar enkele duoraadsleden om de fractie van Leefbaar Leiden te versterken. Sinds de afsplitsing van Tomas Kok zit Leefbaar Leiden ook zonder duo’s. Die volgden Kok, maar kunnen overigens niet zonder meer verder als duoraadslid van de Groep Kok. die afsplitsing is namelijk geen politieke partij en alleen partijen hebben in Leiden recht op duo-plekken.

Kok verwacht maandag te weten hoe hij dat probleem oplost, maar het komt sowieso goed, laat hij desgevraagd weten. “Er zijn twee opties. Ik schrijf de Groep Kok in als partij, of de Leidse verordening op de raadscommissies moet worden aangepast.” Die eerste optie kost Kok 450 euro plus een gang naar de notaris. Voor optie twee heeft hij de instemming nodig van een meerderheid in de Leidse gemeenteraad, maar de overige partijen lijken vooralsnog niet erg happig om Kok tegemoet te komen. “De verordening anapassen zou sowieso geen gek idee zijn. Los van wat mij nu uitkomt, is het gewoon een rare regel om expliciet te eisen dat alleen politieke partijen duoraadsleden mogen hebben.”

Kok denkt dat er ook nog een tussenweg is. Bijvoorbeeld dat je binnen een bepaalde termijn een politieke partij moet zijn. Dan zouden in de toekomst afsplitsingen soepeler kunnen verlopen. De Groep Kok kampt nu met het probleem dat er in de verschillende raadscommissies geen vertegenwoordiging van die politieke beweging is. Kok moet eerst opnieuw in de commissies benoemd worden. Tot dat moment kan hij er alleen voor zijn vorige partij Leefbaar Leiden het woord voeren en dat is na de afsplitsing uitgesloten. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×