Als er op de smalle Nieuwe Rijn of de Botermarkt iets gebeurt als er markt is, moet de brandweer er nog steeds door kunnen. Daarom brengt de gemeente 'meer lucht' in de markt. Een aantal kramen wordt verplaatst naar de Aalmarkt. (Archieffoto: Sleutelstad).

Wethouder Robert Strijk over de collegebesluiten van afgelopen week

Elke dinsdag vergadert het College van Burgemeester & Wethouders in Leiden. Na afloop geeft een van de collegeleden een toelichting op de belangrijkste besluiten. Deze week Robert Strijk over veranderingen op de markt, een horecavergunning voor Nieuwe Rijn 27, de indexering van de gemeentelijke belastingen en de herinrichting van het kruispunt van de Rooseveltstraat met de Voorschoterweg waar een McDonalds met McDrive komt.

Audiofragment: Wethouder Strijk geeft een toelichting op de collegebesluiten van dinsdag 4 november.

Markt
De markt in het centrum wordt een beetje ‘uitgedund’ om zo meer ruimte te creëeren voor alarmverkeer. Bakkerij ’t Stoepje verhuist van de Beschuitsteeg waar geen kramen meer mogen staan. Ook de marktkramen op het stijle stukje Nieuwe Rijn richting de Hoogstraat verdwijnen. De Aalmarkt wordt bij het marktgebied getrokken. 

Horeca
Het college stelt de gemeenteraad voor om een horecavergunning af te geven voor het pand Nieuwe Rijn 27. Hoewel de gemeente onderzoekt om meer horeca in dat gebied wel wenselijk is, zegt de wethouder nu geen vergunning te kunnen weigeren. De regels zijn immers nog niet veranderd.

Belastingen
Leiden verhoogt de gemeentelijke belastingen volgend jaar met 1,5 %. Het gaat met name om inflatiecorrectie. Omdat de collegepartijen eerder ook afspraken de onroerendzaakbelasting in Leiden te verlagen, gaan de belastingen in totaal omlaag.

McDonald’s
Voor de vestiging van een nieuw hamburgerrestaurant met McDrive aan de Rooseveltstraat, moet de kruising met de Voorschoterweg opnieuw worden ingericht. Van de daarmee gemoeide kosten neemt de hamburgerketen 150.000 euro voor zijn rekening. In totaal gaat de herinrichting 261.000 euro kosten. De 111.000 euro die de gemeente betaalt, komen uit een potje voor werkzaamheden aan de Rooseveltstraat die toch al zouden worden uitgevoerd.


Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×