Zadeldekjes gaan in de ban als het aan de gemeente Leiden ligt. Nu nog met een vriendelijk verzoek aan het bedrijfsleven, maar als dat niet helpt, volgt over een jaar mogelijk een verbod.

College wil Lammebrug dicht in de spits en einde aan plastic zadelhoesjes

De Provincie Zuid-Holland heeft de afgelopen maanden onderzocht of een hele serie bruggen op het traject ‘Delftse Schie – Rijn Schiekanaal – De Zijl’ in de spits dicht kan blijven. Morgen buigt de Statencommissie Verkeer & Milieu zich over deze ‘corridorstudie’. Bij de stukken zit dan ook een brief van de gemeente Leiden die opnieuw bij de provincie aandringt op een verbod om de Lammebrug nog te openen tijdens de spits.

Audiofragment: Wethouder Damen over bruggen, plastic zadeldekjes met reclame en zout in plaats van chloor in het zwemwater.

Leiden probeert dat al jaren van de provincie gedaan te krijgen, maar tot dusver zonder succes. De afgelopen jaren zette vooral de Leidse VVD het onderwerp vaak op de politieke agenda, begin dit jaar kwam ook het CDA Leiden in actie met de website houdieklepdicht.nl. Volgens wethouder Damen is het Leidse verzoek aan de provincie verzoek nu dringender dan ooit. Ze rekent dan ook op een positief bericht uit het Provinciehuis.

Geen zadelhoesjes meer
Ook een tweede brief die het college deze week heeft verstuurd bevat een verzoek. Dit keer aan Leidse ondernemers die reclame maken met behulp van plastic zadeldekjes op fietsen. Eerder nam de gemeenteraad een motie aan van de Partij voor de Dieren die op allerlei manieren probeert om plastic(afval) in Leiden terug te dringen. Als het verzoek niet helpt, volgt mogelijk een verbod.

Zoutelektrolyse
Ook heeft het college vandaag besloten om ruim een kwart miljoen euro uit te trekken voor een zogenaamde zoutelektrolyse-installatie voor Sportcomplex De Zijl. Daarmee hoeft er geen chloor meer te worden aangevoerd, dat kan met die installatie namelijk ter plekke en naar behoefte worden geproduceerd. Duurzamer, energiezuiniger, veiliger en nog goedkoper ook. Ook gaat de kwaliteit van het zwemwater er door omhoog.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×