Eerder dit jaar kwam Mansveld ook al even bij de OV-poortjes op Leiden Centraal kijken. Nu steekt ze geld in extra bussen en de spoorverdubbeling naar Utrecht. (Archieffoto: Chris de Waard).

Rijk draagt 200 miljoen euro bij aan hoogwaardig OV in provincie

Staatssecretaris Mansveld heeft € 200 miljoen verstrekt aan de provincie Zuid-Holland voor HOV-net Zuid-Holland Noord. Het wordt ingezet voor de aanleg van hoogwaardig OV en de introductie van het keurmerk Randstadnet (R-net) rond Gouda, Alphen aan den Rijn, Leiden, Katwijk en Noordwijk. De rijksbijdrage komt bovenop de € 200 miljoen die door provincie, regio’s en gemeenten wordt geïnvesteerd voor de realisatie van R-net in Zuid-Holland.

Staatssecretaris Mansveld: “Regionaal openbaar vervoer is onmisbaar voor een goede bereikbaarheid en leefbaarheid in deze drukbevolkte gebieden van de Randstad. Met de introductie van R-net in Zuid-Holland zet de provincie een grote stap.”

De bijdrage van het Rijk ondersteunt de ambities van de provincie op het gebied van hoogwaardig openbaar vervoer. Gedeputeerde Ingrid de Bondt: “Binnenkort gaan de eerste R-net-bussen in de provincie rijden. Met deze rijksbijdrage wordt onder meer ook de eerste R-net-treinverbinding mogelijk, tussen Alphen aan den Rijn en Gouda.”

Met de bijdrage van het Rijk wordt naast de R-net treinverbinding tussen Alphen aan de Rijn en Gouda ook een R-net-busverbinding tussen Leiden-Katwijk-Noordwijk gerealiseerd en worden extra Sprinters ingezet op het hoofdspoor tussen Leiden en Utrecht. Met deze sprinters ontstaat tussen Leiden en Utrecht (samen met de Intercity’s) een kwartiersdienst.

R-net is een keurmerk van hoogwaardig openbaar vervoer. Met R-net zijn reizigers verzekerd van comfortabel, frequent en betrouwbaar openbaar vervoer. Sinds 2011 rijden bussen van R-net in de provincies Noord-Holland en Flevoland. Half december 2014 lanceert Zuid-Holland de eerste R-net-verbinding. Dan rijden tussen Leiden Centraal Station en Zoetermeer Centrum bussen met het R-net keurmerk.

Met R-net werken verschillende overheden en vervoerders aan een hoogwaardig OV-netwerk in de Randstad. Vervolgens wordt het netwerk in Zuid-Holland verder uitgerold met 9 verschillende lijnen die voldoen aan de kwaliteitseisen van R-net, zoals een hoge frequentie en dynamische reisinformatie op de haltes. Alle voertuigen en haltes hebben dezelfde herkenbare rood-grijze kleuren.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×