Voor de officiële opening tekenden vrijdag Erwin Roodhart en Roy Zitman van het centrummanagement, de Kerstman en de wethouders Laudy (kerstboom) en Strijk (ijsbaan). (Foto's: Chris de Waard).

Winters feest rond Nieuwe Rijn losgebarsten

Vorige week ging de drijvende ijsbaan op de Nieuwe Rijn open. Afgelopen zaterdag de drijvende kerstmarkt. Vrijdagavond was de offici&eumlle opening en werden ook de lichtjes ontstoken van de drijvende kerstboom die vrijdag de eerste storm al heeft overleefd. Nieuw is dit jaar een weliswaar bescheiden, maar gezellige nostalgische kermis op het Stadhuisplein. Wie naar de kerstmarkt wil, kan dit jaar nog makkelijker per rondvaartboot naar de Nieuwe Rijn. In de kerstmarkt is dit jaar een aanleghaven voor rondvaartboten waardoor bezoekers echt midden in de flink gegroeide kerstmarkt aan en van boord kunnen.

Audiofragment: Chris de Waard liep vrijdagavond van de kerstboom via de kermis naar de ijsbaan en maakte een sfeerverslag.

De kerstmarkt was vorig jaar de eerste drijvende kerstmarkt in Nederland. Dat trok toen veel bezoekers. Dit jaar is de kerstmarkt een flink stuk groter en ook nu weten vele duizenden mensen de weg naar de Nieuwe Rijn alweer te vinden. Volgens het Centrummanagement Leiden bezochten tijdens het openingsweekeinde al zo’n 43.000 mensen de kerstmarkt. Op zaterdag werden er 20.800 geteld, op zondag zelfs 22.200. toen was het iets beter weer.

De bezoekersaantallen zijn geen schatting, maar de cijfers komen tot stand door een hele serie steekproeven. “Elk uur tellen we vijf minuten lang bij alle zeven ingangen,” vertelt centrummanager Erwin Roodhart. “Dat is een manier van tellen die Locatus ook gebruikt.” Locatus is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het in kaart brengen van bezoekersstromen.

lab_kersthelm.jpg

Peter ‘Santa’ Labruj√®re heeft dit jaar iets unieks. De goedgemutste kersman heeft een helm onder zijn gebreide kerstmuts. Vorig jaar kreeg de kerstman twee keer een bekeuring voor het niet dragen van een helm op de motor. Toen Jacqueline ter Haar van wolwinkel ’n Steekje Los op de Oude Rijn dat hoorde, pakte ze haar breipennen en ging aan de slag. Het resultaat mag er zijn!

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×