Een jaar geleden stond een replica van de T.rex in een grote tent op het Stadhuisplein. Daar werd toen de aftrap gegeven van de publieksactie 'een tientje voor T.rex'. De toen 8-jarige Beau van Rij, rechts op de foto, bedacht de actie waarmee Naturalis uiteindelijk 23.000 tientjes binnenhaalde. (Archieffoto: Chris de Waard).

Eerste T.rex buiten de Verenigde Staten komt definitief naar Leiden

Het door onderzoekers van het Naturalis Biodiversity Center ontdekte skelet van een Tyrannosaurus rex komt naar Leiden. Een jaar geleden ging de crowdfundingactie ‘een tientje voor T.rex’ van start en nu is het geld binnen. Dankzij donaties en sponsorgelden is het gelukt om vijf miljoen euro bij elkaar te krijgen. Vanaf 2016 is T. rex voor het eerst in volle glorie te bewonderen. Vanaf 2018 krijgt de vrouwtjes-dino een ereplaats in het nieuw te bouwen museum.

Tienduizenden donateurs, onder wie veel kinderen, hebben het afgelopen jaar één of meerdere tientjes gegeven. Tientallen bedrijven en particulieren hebben hun naam verbonden aan een bot van T. rex. Fondsen en ook gemeente Leiden leverde onlangs een fikse financiële bijdrage. Directeur Edwin van Huis van Naturalis kan nog steeds bijna niet geloven dat het unieke skelet echt naar Leiden komt: “Het is ongelooflijk dat het sterkste, meest meedogenloze roofdier dat ooit op aarde rondliep, naar Nederland komt. Wij zijn de enige buiten Noord-Amerika die deze legendarische dinosaurus onderdak bieden.” Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam heeft haar zelfs ‘de Nachtwacht van de Natuurhistorie’ gedoopt.

Zondagavond is in het tv-programma KRO Brandpunt, om 22:35 uur op NPO 2, de zoektocht naar T. rex te zien. 

Onderzoekers van Naturalis groeven het skelet op in september 2013. Het fossiel bleek één van de meest complete skeletten van een T. rex die ooit is gevonden. Bovendien is het in een zeldzaam goede staat. Met haar 12 meter lengte is zij ook één van de grootste ooit gevonden. Een Nederlandse vrouw die 46 jaar geleden naar Montana, V.S. emigreerde, heeft haar gevonden. 

De komende tijd worden de botten in het Black Hills Institute in de Verenigde Staten verder geprepareerd, verstevigd en in een metalen frame gemonteerd. Halverwege 2016 is het skelet van T. rex gereed voor tentoonstelling. Dan is zij te bewonderen in het Pesthuis, het huidige entreegebouw van Naturalis. Wanneer de bouw van het nieuwe museum is afgerond, krijgt T. rex daar een ereplaats.

Paleontoloog Anne Schulp van Naturalis hoopt dat onderzoek de komende jaren nog veel vragen zal kunnen beantwoorden. Vragen over deze T. rex en de tijd waarin zij leefde. Schulp: “We onderzoeken elk bot nauwkeurig. Wat is haar doodsoorzaak? Hoe oud was ze precies? En wat vertellen alle botbreuken ons over haar leven?” De schedel wordt binnenkort al onderzocht in een reusachtige industriële CT-scanner.

De komst van Tyrannosaurus rex is mede mogelijk gemaakt door:
Ruim 23.000 Tientje voor T. rex donateurs Tientje voor T. rex, particuliere donateurs Verbind uw naam aan T. rex, ALV Productions, Apek Administraties, Apotex Nederland BV, Astellas, BaseClear BV, Boele & van Eesteren BV, Bruynzeel, Business Platform Schipholweg, Council of International Schools, Fameus Automatisering BV, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Gen25, Golden Hands Services Museale verhuizingen, Golden Tulip Leiden Centre, Hogeschool Leiden Life Sciences & ICT, Huschka Groep, Huurmij BV, IBIS Hotel Leiden BV, ICS Groep BV, K.F. Hein Fonds, Meeùs, Mondriaan Fonds, Onderzoeksbureau Motivaction, Paumen Executive Search, PCS Vof – Beagle, Picturae BV, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Leiden-Katwijk, Raetsheren van Orden, Rely, Risk iT Services, SBNO, Sinensis Life Sciences BV, Stichting Academische Jaarprijs, Stichting Zabawas, TeekensKarstens, Telematch BV, TFM BV, UL, UNIT4, Van der Valk Hotel Leiden, Vermaat, Vliko BV, Zeiss, Zorg en Zekerheid, Pieter Zwart BV.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×