De Leidse Sterrewacht uit 1854 krijgt binnenkort een zonnewijzer dankzij een publieksinzamelingsactie. (Foto: RAP)

Zonnekijker voor Leidse Sterrewacht

De Leidse Sterrewacht start vandaag een inzamelingsacties om een zonnekijker aan te schaffen. Met de actie ‘Breng de zon naar leiden!’ wil de Oude Sterrewacht 20.000 euro online ophalen. De zonnekijker wordt het pronkstuk van een tentoonstelling over het heelal van oerknal tot nu. Na 68 jaar komt er een zonnekijker bij die voor iedereen toegankelijk is.

Breng de zon naar Leiden! is een online inzamelingsproject. Via internet kapitaal op halen is een nieuwe manier van inzamelen. Toch is een publieksinzamelingsactie (crowdfunding) niet zo nieuw als denkt, vertelt Leids astronoom en projectleider Ivo Labbé: “De Oude Leidse Sterrewacht kon in 1854 ook mede dankzij crowdfunding worden gebouwd. Het Nederlandse volk en Leidse studenten en hoogleraren brachten destijds een aanzienlijk bedrag bijeen. Mede daardoor kon een sterrenwacht in Leiden gesticht worden. Deze crowdfundingsactie past dus goed in een oude Leidse traditie.”

Prof. mr. Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden, beaamt het belang van deze actie: “Een zonnekijker in de prachtig gerestaureerde Oude Sterrewacht is een pronkstuk van universiteit en stad. Deze kijker wordt een geweldige introductie in de sterrenkunde en in de wondere wereld van wetenschap en technologie.”

De crowdfundingsactie start op 26 januari 2015 en loopt maximaal door tot aan de zonsverduistering op 20 maart 2015. Op 20 maart 2015 vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats, waarbij de maan maar liefst 84 procent van de zon bedekt. Dit zal de laatste mooie zonsverduistering tot 2026 in Nederland zijn. Studenten van de Leidse Instrumentenmakers School staan al in de startblokken om de zonnekijker vóór de zonsverduistering af te hebben.

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×