Het paneeltje met een feestende man is vrijwel zeker een echte Jan Steen. "Ik ken verder niemand die zo schildert," aldus de taxateur die het schilderwerkje onder ogen kreeg. (Foto: Houtwyck Taxaties).

Onbekende Jan Steen doet vijf euro op vrijmarkt

Een klein, nog onbekend schilderwerkje van de Leidse schilder Jan Steen is afgelopen Koningsdag opgedoken op de vrijmarkt in Alkmaar. Dat werd nu pas bekend, omdat de kopers met het schilderijtje van een feestende man naar een taxatiedag in Beverwijk gingen. Daar vermoedde taxateur Jeroen Zoetmulder van Houtwyck Taxaties uit Beverwijk meteen al dat het om een bijzonder werk ging.

Inmiddels is het schilderij uitvoerig gecontroleerd en is het steeds zekerder dat het om een echte Jan Steen gaat. Als dat klopt, is het het kleinste schilderij van de schilder. Het kunstwerk meet slechts twaalf bij vijf centimeter.¬†De kopers betaalden vijf euro voor het beschilderde paneeltje. Als specialisten definitief oordelen dat het inderdaad om het kleinste schilderij gaat dat Jan Steen ooit schilderde, is het zo’n 20.000 euro waard. Waarschijnlijk is het in Haarlem gemaakt.

Het taxatiebedrijf laat weten¬†behoorlijk van slag te zijn door alle media-aandacht die volgde op de mogelijke ontdekking van het schilderijtje van Jan Steen: “Wij hadden het liever naar buiten gebracht als we inderdaad de toeschrijving hadden op het werkje, maar met dit verhaal ging de media als een stortvloed over ons heen.”

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×