Het podium van de Qbus wordt vanaf mei dit jaar waarschijnlijk alleen nog gebruikt voor uitvoeringen van leerlingen van de muzieklessen die in het Muziekhuis gegeven blijven worden. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Binnen maand duidelijkheid over toekomst Muziekhuis

In februari wil cultuurwethouder Strijk duidelijkheid over een mogelijke doorstart van het Muziekhuis aan de Middelstegracht. Als de gesprekken die de gemeente nu voert met BplusC – dat is de favoriete doorstartpartner van de gemeente voor de les- en oefenruimtes – gaat Strijk in gesprek met commerciële aanbieders. Dergelijke partijen hebben zich al bij de gemeente gemeld, wie het zijn wil Strijk niet zeggen.

Afgelopen week riep GroenLinks Leiden tijdens de raadsvergadering wethouder Strijk nog eens op om zich in te zetten voor het behoud van met name de Qbus. Die concertzaal mag van het college wel verdwijnen, de programmering zou dan naar de kleine zaal van Gebr. de Nobel kunnen worden verplaatst.

Dat laatste noemt GroenLinks raadslid Asley North ‘een lichtpuntje’ omdat dan in elk geval de concerten voor Leiden behouden zouden blijven. Kenners van de muziekscene in Leiden voorspellen echter dat dat in praktijk niet gaat werken. “Bands van naam en faam zijn nu bereid om tegen een gereduceerd tarief  in de Qbus te spelen. Als die optredens naar een chique poptempel verhuizen, doen bands die een dag later in Paradiso staan dat niet meer. En waarom zouden ze ook,” zo klinkt het; “Er is daar blijkbaar geld zat”.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×