Academiegebouw van de Leidse Universiteit (Foto: PR)

Leidse Universiteit 440 jaar oud

De Leidse Universiteit is 440 jaar oud dit jaar en dat wordt vanaf vandaag gevierd. Vanmiddag viert de universiteit haar dies natalis in de Pieterskerk. Eind juni worden er voor studenten, docenten en de Leidse bevolking nog meer festiviteiten georganiseerd. Het is dit jaar voor de universiteit overigens dubbel feest: de Leidse hortus botanicus bestaat 425 jaar.

De diesviering van vanmiddag vanaf half drie plaats. Professor Hanna Swaab spreekt de dies-oratie uit over de toekomst van het kwetsbare kind. Tijdens de viering worden ook drie eredoctoraten uitgereikt. William Christie krijgt een eredoctoraat omdat hij met zijn inzet voor de cultuur een bijdrage heeft geleverd aan onderzoek en onderwijs. Peter J. Katzenstein krijgt de eretitel vanwege zijn bijdrage aan onderwijs en wetenschap. Hij geldt als de meest invloedrijke wetenschapper op het terrein van vergelijkende politieke economie en internationale betrekkingen.

De Leidse Universiteit voert als motto: Praesidium Libertatis, bolwerk van de vrijheid. In het kader hiervan ontvangt Lilian Gonçalves-Ho Kang You de eretitel. Ze is sterk maatschappelijk betrokken. Haar inzet voor de mensenrechten en in het bijzonder voor de rechten van vrouwen is reden voor de universiteit haar te onderscheiden.

Op 8 februari 1575 werd de oudste universiteit van Nederland opgericht. Willem van Oranje schonk de stad Leiden de academie voor zijn heldhaftig verzet tegen de Spaanse overheersing. De nog jonge Republiek had vooral behoefte aan een hoge school die juristen, protestantse theologen en artsen kon opleiden. Tegenwoordig heeft de universiteit zeven faculteiten en studeren er ruim 19.000 studenten.

De hortus botanicus werd in 1590 opgericht als academische tuin voor wetenschappelijk onderzoek. Bezoekers van de hortus krijgen een boekje over de geschiedenis van de jarige tuin.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×