Nog geen einde aan overlast verkamerde huizen

studentenhuis

Een woning geschikt maken voor kamerbewoning, het zogenaamde verkameren, daar is niks mis mee. Mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Althans, dat vindt de gemeente die er een prima middel in de strijd tegen de kamernood onder studenten in ziet. Er is echter ook een keerzijde. In sommige wijken of straten zijn wel erg veel verkamerde huizen en dat leidt steeds vaker tot overlast.

 

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/192605157″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Duoraadslid Arjen Liemburg van de PvdA Leiden over de problemen rond verkamering.

De PvdA vraagt al lang om aandacht voor de problemen die het verkameren ook met zich meebrengt en wilde eigenlijk met een initiatief raadsvoorstel nadere voorwaarden opnemen in de Leidse huisvestingsverordening. Eind december werd het voorstel gepresenteerd, afgelopen week werd het weer ingetrokken. Er blijken juridische belemmeringen voor het stellen van extra maatregelen. Ook werd, twee dagen na het indienen van het PvdA-voorstel, nieuwe landelijke wetgeving van kracht, waaraan de Leidse regels voor 1 juli aanstaande moeten worden aangepast.

De PvdA Leiden en ook de Leidenaren die overlast ervaren van hun verkamerde buren zullen dus nog even geduld moeten hebben. Waarschijnlijk wordt er na de zomer in de Leidse raad weer over het onderwerp gesproken. Dan wordt ook bekeken welke maatregelen er wel mogelijk zijn. Bijvoorbeeld een limiet aan het aantal verkamerde woningen in een straat.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×