Ferry Rigault is een handtekeningenactie gestart. Of eigenlijk drie. Eentje onder bezoekers van de Qbus, een online petitie en een steunbetuiging onder Leidse instellingen. Het resultaat wordt binnenkort overhandigd aan de Leidse gemeenteraad. (Foto: Chris de Waard).

Honderden handtekeningen voor redden Qbus

De petitie om concertzaal Qbus te redden is nog geen dag oud en nu al hebben meer dan 550 mensen hem digitaal ondertekend. Initiatiefnemer is Ferry Rigault die de steunbetuigingen namens de Stichting het Muziekhuis verzamelt. Per 1 mei aanstaande neemt BplusC de exploitatie van het Muiziekhuis over. Het gaat daarbij om de Qbus, de oefenruimtes voor bandjes en een opnamestudio. In de concertzaal kunnen dan alleen nog amateurmusici terecht.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/192973973″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]Ferry Rigault van De X, één van de organisaties die in het Muziekhuis is gevestigd, is een petitie begonnen om de Qbus open te houden. Binnen een dag hebben vele honderden mensen hem al getekend.

Concerten van professionele artiesten wil cultuurwethouder Strijk laten verkassen naar Gebr. de Nobel. Zo staat het ook in een convenant met de buurt. De Qbus zou sluiten zodra het poppodium open was en dat is nu zo. “Afspraak is afspraak,” zegt Strijk die bovendien te weinig vertrouwen heeft in het reddingsplan dat het Muziekhuis opstelde. Dat vertrouwen is zelfs zó laag dat het college ervoor kiest om het verlies te nemen van de huurachterstand van ruim 90.000 euro die het Muziekhuis bij de gemeente heeft. Met de overdracht naar BplusC komt dat geld nooit meer binnen. In het reddingsplan van het muziekhuis wel.

qbus_absurd

Coördinator Hans van Polanen van het Muziekhuis gaat liever strijdend ten onder dan zich nu al over te geven. Bovendien wordt nu gekeken naar de politieke partijen in de hoop dat een meerderheid in de raad het besluit van het college terug zal draaien.

De concertzaal sluiten noemt Qbus-coördinator Hans van Polanen absurd: “De wethouder heeft het niet helemaal goed begrepen!” Volgens Van Polanen is er alle reden om wel vertrouwen te hebben in een gezonde toekomst van het Muziekhuis als de exploitatie bij de huidige stichting blijft. In het reddingsplan ziet hijzelf voortaan af van zijn salaris waardoor er jaarlijks zo’n 35.000 euro over zou blijven. Voldoende om in enkele jaren de huurschuld af te lossen en de toekomst zeker te stellen. Dat laatste betwijfelen Strijk en zijn collega’s in het college nu juist. Ze vinden het plan niet toekomstbestendig en houden vast aan het voornemen om de exploitatie over te dragen aan het veel grotere BplusC.

Van Polanen heeft een uitgebreid overzicht online gezet waaruit blijkt dat het veel beter is om alles bij het oude te houden. De bezoekersdaantallen van de Qbus stijgen al jaren, de overlast niet. Ook wijst hij op de kracht van de combinatie van activiteiten die verloren zou gaan als BplusC de boel overneemt. Het Muziekhuis heeft nu (muziek)Onderwijs, oefenen, opnemen, ontmoeten en optreden onder één dak. De synergie van die vijf O’s verdwijnt als Strijk zijn zin doordrukt. Optreden en opnemen vervallen dan. Ook verschraalt het muziekaanbod in Leiden volgens Van Polanen. Artiesten zouden nu bereid zijn om voor een gereduceerd tarief op te treden in de ‘sympathieke’ Qbus die toch een beetje underground is. Bij het miljoenenproject De Nobel zou die bereidheid er niet zijn, waardoor ze of niet meer naar Leiden komen, of alleen tegen veel hogere kosten.

Cultuur Leiden Politiek Muziekhuis muziekhuis123


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×