Bijzondere rondleidingen door Naturalis

De komende periode staat er een aantal speciale rondleidingen in Naturalis op het programma van het museum. In samenwerking met Volkskrant Inclusief organiseert Naturalis After Dark rondleidingen door het museum met topwetenschappers van het Naturalis Biodiversity Center. Zij vertellen over de geschiedenis van Naturalis, over de activiteiten van de onderzoeksafdeling en over hun favoriete stukken in het museum. “Door de ogen van deze onderzoekers leer je de collectie van Naturalis van een heel andere kant kennen en na de rondleiding kun je het museum natuurlijk zelf verder verkennen,” aldus een woordvoerder van het museum.

Zaterdag 7 maart Steven van der Mije: 13.30-14.30 uur
Steven van der Mije is hoofd collectie van alle gewervelde dieren behalve de insecten en fossielen. Misschien wel de meest imposante collectie van Naturalis! Daarnaast is hij coördinator van het walvissnijteam. Het walvissnijteam is verantwoordelijk voor het ontleden van alle aangespoelde walvissen aan de Nederlandse kust. Hierdoor leren we iedere keer weer meer over deze fascinerende dieren.
Zondag 15 maart Frank Wesselingh: 13.30, 14.00 en 14.30 uur
Frank Wesselingh is fossiele schelpen-expert. Zeven jaar geleden deed hij met collega-archeologen een bijzondere ontdekking in de collecties van Naturalis: op een fossiele schelp van bijna een half miljoen jaar oud ontdekten ze een geometrisch krassenpatroon. De schelp komt van Java, uit dezelfde laag grond waarin ooit een voorouder van de mens, de Homo erectus, voor het eerst is gevonden. Na zeven jaar hadden de onderzoekers hun onderzoek rond; het verscheen december vorig jaar in het tijdschrift Nature. De schelp, en ook andere schelpen uit dezelfde laag laten zien dat de oeroude Javamens erg handig en intelligent was.

Zondag 5 april Erik Smets: 13.30-14.30 uur
De Vlaamse Erik Smets is wetenschappelijk directeur Onderwijs & Talentontwikkeling van Naturalis en wetenschappelijk directeur van de Leidse Hortus Botanicus. Lesgeven is een passie van hem en elk jaar ziet hij uit naar zijn colleges aan de Universiteit Leiden. Erik is expert in de evolutie van bloeiende planten en is gebiologeerd door de ontwikkeling van bloemknopjes tot volwassen bloemen.

Zondag 24 mei Koos Biesmeijer: 13.30-14.30 uur
Koos Biesmeijer is behalve hoofd onderzoek van Naturalis ook bijenonderzoeker. Hij weet echt alles van bestuivers en bestuiving. And with great knowledge comes great responsibility: Koos is van mening dat wetenschap van nut moet zijn voor de samenleving, en dat je als wetenschapper moet zorgen dat je kennis beleidsmakers bereikt. Zelfs als je onderzoek over iets kleins als hommels gaat, kan dat nog van grote betekenis zijn voor ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld voeding en landbouw.

De rondleidingen zijn alleen voor volwassenen, worden in het Nederlands gegeven en zijn eenmalig en uniek. Aan elke rondleiding kunnen maximaal 15 mensen deelnemen.

Kosten
Een regulier toegangskaartje voor Naturalis (aan de kassa of online). De rondleiding zelf is gratis (normaal 60 euro per groep). Reserveren is verplicht. Dat doe je via de website van Volkskrant Inclusief.

Start rondleiding: 13.20 (en op 15 maart ook om 13.50 en 14.20 uur) verzamelen bij de garderobe van Naturalis, ingang Pesthuislaan 7 in Leiden. Hier worden alle deelnemers opgehaald door een Naturalismedewerker.

Alle informatie staat op www.naturalisafterdark.nl.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×