(Foto: PR).

Radius-directeur vertelt in Japan over vrijwilligerswerk

Directeur Frank van Rooij van Radius Leiden is terug uit Japan. Van Rooij was daar op uitnodiging van het International Longevity (Lang leven) Center (ILC), uit Tokyo. Het ILC doet onderzoek naar successen in het buitenland en wil deze aandragen in Japan. Van Rooij: “Omdat Nederland qua demografische gegevens en vergrijzing heel aardig lijkt op Japan en de Japanse-Nederlandse betrekkingen altijd gekenmerkt zijn geweest door uitwisseling en openheid, keek het ILC onder andere naar Nederland. Via via kwam een groep Japanse onderzoekers in Leiden terecht en werden we als Radius gevraagd om wat ontmoetingen te organiseren met ouderen die ook vrijwilligerswerk doen. Het onderzoeksdoel van de Japanners is namelijk ‘active ageing’. Mensen worden ouder en ook langer actief. Hoe regelen andere landen dat? ”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/193377703″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

In Japan doet ongeveer 5 % van alle burgers vrijwilligerswerk, in Nederland 30 %. Onder senioren (65+) doet in Japan 10 % vrijwilligers werk en in Nederland bijna 50 %. Radius heeft de onderzoekers in 2013 en 2014 ontvangen en ze hier in contact gebracht met zo’n 12-14 verschillende vrijwilligers en daarnaast met twee mensen die èn ernstig gehandicapt zijn èn actief als vrijwilliger. “Door de gesprekken met een aantal medewerkers van Radius, maar ook een bezoek aan onder andere het computercafé in Oegstgeest en door onze uitleg over de manier waarop we vrijwilligers bereiken, kreeg ik de vraag om eens naar Japan te komen,” vertelt Van Rooij, die bij de presentatie van het eindonderzoek het verhaal van Radius vorige week persoonlijk heeft toegelicht. “En de reis- en hotelkosten werden betaald door het ILC. Geen snoepreisje op kosten van Radius dus, maar een werkbezoek op kosten van het ILC. En zodoende het uitdragen van een succes van Nederland. Ik vertelde bijvoorbeeld over de organisatie, de doelgroep en het aantal vrijwilligers van Radius. De slogan ‘werken met 70 medewerkers en 700 vrijwilligers voor 7000 mensen’ die doet het altijd wel.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×