Zo'n 100 omwonenden kwamen af op de presentatie van de plannen voor Nieuweroord. (Foto: Chris de Waard).

Gemeente presenteert plannen Nieuweroord

De gemeente Leiden heeft gisteravond de nieuwe plannen gepresenteerd voor de herontwikkeling van Nieuweroord. Op een drukbezochte bijeenkomst kwamen circa 100 omwonenden uit de Vogelwijk en de Raadsherenbuurt hun mening geven. Hete hangijzers in de discussie zijn het al dan niet bebouwen van de tennisbaan naast Nieuweroord en het ‘verparken’ van het Bos van Bosman.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/194350394″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Chris de Waard was op de bewonersavond en sprak met belangstellenden, vertegenwoordigers van de aangrenzende wijken en met verantwoordelijk wethouder Paul Laudy.

Dat bos moet toegankelijker worden, legde wethouder Laudy de zaal uit. Het is volgens hem niet de bedoeling om er een aangeharkt park van te maken. “De bewoners van de onderste verdiepingen van de nieuwbouw komen echt in het bos te wonen,” zo viel te horen tijdens de presentatie. “Dus geen aangelegde tuintje met een Gamma schutting er omheen.”

Het huidige Nieuweroord, de voormalige zusterflat van het Academisch Ziekenhuis Leiden, wordt momenteel verlaten door de studenten die er tijdelijk woonden. Als alles volgens planning verloopt gaat het gebouw direct na de bouwvakvakantie tegen de grond. Langer laten staan heeft geen zin. Het gebouw is te gevaarlijk om nog te laten bewonen. “Er zijn liften stuk en er kunnen bakstenen uit de gevel vallen,” geeft Laudy de staat van het pand weer.

Opvallend in de plannen is de wens van de gemeente zelf om het cultuurhistorische karakter van het voormalige landgoed Nieuweroord te bewaren of terug te brengen. Daarbij hoort ook veel groen. Dat gaan ten kosten van de opbrengst van het project. “Ik ga me bij de gemeenteraad hard maken voor een plan waarbij we een klein verlies nemen om uiteindelijk meer kwaliteit te kunnen realiseren,” zegt Laudy.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×