Campagne waterschapsverkiezingen: Houdt Leiden het droog?

15

Met posters per regio en de spannende campagnefilm Windkracht ’21 gaat het Hoogheemraadschap van Rijnland de komende twee weken campagne voeren om kiezers naar de stembus te lokken. De aftrap van de campagne was vanmorgen in bioscoop Trianon in de Breestraat. Daar ging de trailer van de campagnefilm in première.

De waterschapsverkiezingen worden gehouden op woensdag 18 maart, gelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Alle kiesgerechtigden hebben daarvoor de afgelopen periode twee stempassen in de bus gekregen.

Het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland loopt van het Noordzeekanaal tussen IJmuiden en Amsterdam tot aan Wassenaar. In het gebied wonen ongeveer een miljoen mensen die hun stem mogen uitbrengen.

De campagnefilm Windkracht ‘21 speelt in het jaar 2021. Een storm die eens in de 10.000 jaar voorkomt, nadert onze kust. Houdt Rijnland het droog? Oftewel: heeft Rijnland als waterschap haar werk goed gedaan? Alleen de praktijk kan dit uitwijzen. De trailer is te zien op de website www.windkracht21.nl. Naast deze trailer prijken de hoofdrolspelers – acteurs en inwoners van het Rijnland – op filmposters die op veel plekken in de openbare ruimte zichtbaar zijn. Deze campagne helpt de kiezer bij de keuze om te gaan stemmen. “Wie betaalt, bepaalt uiteindelijk”, aldus Dijkgraaf Gerard Doornbos.

Delen

15 reacties

 1. Tja, hoe kan je kiezen of een mening hebben over clubs waar je nooit iets van hoort? Voor het waterschap kan ik daarom niet stemmen.. echt te onduidelijk allemaal. Je kan toch geen mening hebben over dingen waar je geen verstand van hebt?

  • Piet Pekelharing op

   Hoezo kun je geen mening hebben over zaken waar je geen verstand van hebt? Het internet staat vol met reacties van mensen die eigenlijk niet weten waar zij het over hebben.

  • een Leids burger op

   Het is wel duidelijk wat het waterschap als geheel hoort te doen.
   Maar de rol van de verschillende personen daarin laat inderdaad wel wat te wensen over. Alleen vlak voor de verkiezingen hoor je wat namen.
   De opkomst is dus dan ook laag.

 2. Haha Piet, dat is waar .. maar die meningen zijn vaak erg kort door de bocht.. en zeggen vaak meer over de persoon dan over de kwestie.. dat moet je zeker niet hebben bij verkiezingen. als je niet weet wat je echt kiest..

 3. een Leids burger op

  Het is sowieso moeilijk om vooraf al precies te weten “wat je echt kiest”. Niet alleen bij de waterschappen. Hoevaak komen mensen achteraf niet bedrogen uit……..

 4. RabanePaco op

  Inderdaad. Kijk een naar het Kieskompas. Dan wordt je een stuk wijzer!

 5. Schrijven over de waterschappen is vaak niet zo interessant.. ze doen namelijk hun werk goed. Dat is niet al te lang geleden bevestigd door de OESO, lees hier maar: http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/03/17/schultz-oeso-rapport-bevestigt-noodzaak-wake-up-call-waterrisico-s.html

  Er valt wel degelijk wat te kiezen. Wat is belangrijk(er)? Kosten, duurzaamheid, recreatie, industrie of landbouw? De keuzes zijn er! Het maakt ook uit wie er in een bestuur zitten. Ik zou zeggen, kijk naar het kieskompas en ga eens naar een open dag van het waterschap 🙂

 6. een Leids burger op

  De bewering was dan ook niet dat er niets te kiezen zou zijn.
  Dat kieskompas van het waterschap geeft, na beantwoording van een aantal vragen, aan welke politieke partij het best overeenkomt met de standpunten van de kiezer over het waterschap. Maar het zegt nog niets over de kandidaten en hun rol.

 7. De rol die de gekozen kandidaten vervullen is lidmaatschap van het algemeen bestuur. Het algemeen bestuur verkiest uit haar midden de hoogheemraden, samen met de dijkgraaf het dagelijks bestuur. Op de website van Rijnland is te vinden wat het bestuur doet, etc.: http://www.rijnland.net/rijnland_0/bestuur. De meeste vergaderingen van het algemeen bestuur zijn (voor zo ver ik weet) publiek toegankelijk.

  • een Leids burger op

   Dat is allemaal geen nieuws en al wel bekend hoor. Het blijft toch moeilijk de juiste persoon uit de kandidatenlijst te kiezen.

 8. Jantje van Leiden op

  Ja, ja, het valt niet mee te kiezen uit socialistische dijken, christelijke waterzuiveringsinstallatie, liberale afwateringskanalen of democratisch duinbeheer. Met andere woorden, die politieke partijen hadden natuurlijk nooit tot deze verkiezingen moeten worden toegelaten. Onbegrijpelijk dat dat indertijd is gebeurd. Daarom, stem op een lijst die niet politiek is gebonden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline