In zijn verslag van de finale om het Leidse stadsdichterschap was de Leidse Glibber nog behoorlijk gecharmeerd van Van Keeren: "Frank Fabian van Keeren was wel heel erg leuk, maar gebruikte wel al oudere gedichten van hem. En de grap met de onderbroek had niet echt gehoeven, het ging om dichters en niet om cabaretiers. Toch vond ik hem wel sterk."

Leidse Glibber geblokkeerd na klachten Leidse dichter

De Leidse glibber blogt niet meer. Althans, niet meer zoals hij het gewend was. Emile van Aelst, de echte naam van de Leidse Glibber is geblokkeerd door Youtube en kan daardoor geen filmpjes meer plaatsen bij zijn geschreven verslagen van allerlei Leidse gebeurtenissen. De aanleiding? Een serie klachten van de Leidse dichter Frank Fabian van Keeren die begin dit jaar in de race was om stadsdichter van Leiden te worden. In de openbare finale die werd gehouden in de Openbare Bibliotheek Leiden moest hij in Wouter Idema zijn meerdere erkennen. Emile van Aelst was één van de aanwezige journalisten en maakte naast foto’s ook een filmpje van de finale. Een compilatie integreerde hij in zijn verslag van de avond.

Van Keeren, in maart 2014 nog het enige kandidaats-raadslid van alle deelnemende partijen dat in Leiden geen enkele stem haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen, is er niet van gediend dat hij is gefilmd en eiste verschillende keren dat hij uit het filmpje zou worden geknipt. Een onredelijke eis. Wie niet in de belangstelling wil staan, moet niet meedoen een verkiezingen. Of dat nu voor een plek in de gemeenteraad is of een podiumplek als stadsdichter. Het is dan ook volkomen terecht dat Van Aelst geen gevolg heeft gegeven aan het verzoek. Dat het in Amerika gevestigde Youtube op de klacht reageert met een blokkade is triest. Het videoplatform neemt vaker dergelijke maatregelen. Blijkbaar omdat men geen zin heeft om tijd te steken in lastige procedures die bovendien niet in elk land gelijk zijn.

Met de blokkade heeft Van Keeren dan mogelijk zijn zin, maar zin in Van Keeren hebben veel mensen in Leiden waarschijnlijk niet meer. Een uitdrukking in de politiek luidt ‘de kiezer heeft altijd gelijk’. De Leidse kiezer heeft vorig jaar met die nul stemmen blijkbaar een vooruitziende blik gehad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×