Afbeelding van de animatie van de Leidse kruitramp door Infofilm. (Afbeelding: Infofilm)

Kruitramp in nieuwe TV-serie IJzeren Eeuw

Een mooie animatie over de Leidse kruitramp is een onderdeel van de nieuwe NTR/VPRO-serie de IJzeren Eeuw die vanaf 3 april op TV te zien is. De korte film over de ramp die een flink deel van de Leidse binnenstad tot puin reduceerde, is gemaakt door het Leidse Infofilm.

In de nieuwe TV-serie, gepresenteerd door Hans Goedkoop, wordt de Nederlandse geschiedenis van de negentiende eeuw behandeld. Een eeuw waarin Nederland zich langzaam ontwikkelde tot een moderne industriële natie. Naast de serie is er een website, een tentoonstelling en komt er een boek.

Op 12 januari 1807 ontplofte in de namiddag om kwart over vier een kruitschip op de plek waar nu het Kamerlingh Onnesgebouw en het Van der Werfpark zich bevinden. De ramp kostte aan 151 mensen het leven en maakten velen dakloos. Koning Lodewijk Napoleon bezocht daags na de ramp de stad.

Het Leidse Infofilm is opgericht door de broers Roger en Robert Busschots dat vaak animatiefilms maakt voor o.a. Leidse musea.

//youtu.be/9JA40lcVuH8

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×