Wethouders Langenberg (links) en De Wit ondertekenen de overeenkomst voor de levering van restwarmte uit Rotterdam. (Foto: Hielco Kuipers).

Leiden gaat stoken met Rotterdamse restwarmte

Leiden en Rotterdam gaan samen een warmteleiding tussen de twee gemeenten aanleggen. Vanaf 2020 moet een flink deel van de sleutelstad op deze manier worden verwarmd. De leiding gaat deel uitmaken van de Warmterotonde, een net van warmteleidingen dat industrie, kassen en huishoudens in Zuid-Holland met elkaar moet gaan verbinden. De wethouders op het gebied van duurzaamheid van beide gemeenten, Frank de Wit en Pex Langenberg, ondertekenden maandag een overeenkomst die de samenwerking bekrachtigt.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/197469386″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Niet alleen 13.000 Leidse huishoudens zullen op deze manier gaan stoken, ook bedrijven op het Bio Science Park en het LUMC kunnen over vijf jaar van de leiding gebruik maken. De Wit is tevreden: “Deze Leidse warmteleiding zorgt straks voor 50 tot 70% minder CO2-uitstoot ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels. Dat is goed voor de luchtkwaliteit en sluit mooi aan bij onze duurzaamheidsambities.”

Want duurzaam is het, legt Langenberg uit: “In Rotterdam werken we aan het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen, onder meer door meer industriĆ«le restwarmte aan het warmtenet te koppelen voor het verwarmen van woningen en bedrijven. Prachtig dat de huizen in Leiden straks verwarmd worden met restwarmte uit de Rotterdamse haven.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×