Hoogleraar Jos van de Broek (links) organiseerde eind van de middag een bescheiden herdenking voor professor Telders. Later dit jaar volgt een uitgebreider eerbetoon. Recht de huidige rechtendecaan Rick Lawson. (Foto's: Chris de Waard).

Professor Telders herdacht met kranslegging

Vandaag precies 70 jaar geleden overleed Prof. mr. Ben Telders. Deze Leidse hoogleraar volkenrecht was één van de opstellers van ‘Het Leidsche Senaatsprotest’ op 31 oktober 1940 waarin hij samen met toenmalig rechtendecaan professor Cleveringa streed tegen de zogenoemde Ariërverklaring (niet-joodverklaring).

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/199657246″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Hoogleraar wetenschapscommunicatie Jos van de Broek organiseerde een herdenking voor Professor Ben Telders.

Jos van den Broek, hoogleraar wetenschapscommunicatie bij de Universiteit Leiden, organiseerde ter nagedachtenis aan Cleveringa een kranslegging. Om 17.00 uur vanmiddag hielden hij en rechtendecaan Rick Lawson een korte toespraak bij het voormalige woonhuis van Telders  aan het Rapenburg 45. Het huis waar ook Beatrix woonde in haar studententijd. Leden van het Volkenrechtelijk Dispuut Prof. mr. B.M. Telders legden een krans. Later dit jaar volgt nog een bredere herdenking in het Groot Auditorium van de universiteit.

Telders was een van de leidende figuren achter het protest tegen het ontslag van joodse collega’s. Op 26 november 1940 hield rechtendecaan Rudolph Cleveringa zijn beroemde rede tegen dit ontslag. Telders had nog aangeboden in zijn plaats die rede te houden, omdat hij – in tegenstelling tot zijn decaan – ongehuwd was. Op 18 december werd Ben Telders door de Duitsers opgepakt. Op 6 april 1945 stierf hij in Bergen-Belsen op slechts 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van vlektyfus.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×