Stadsarcheoloog Chrystel Brandenburgh geeft uitleg bij de opgravingen. (Foto's: Chris de Waard).

Archeologen leggen oudste delen van Leiden bloot

Stukjes aardewerk, botjes, Jacoba-kannetjes. Echt spectaculaire vondsten werden er vandaag niet gedaan tijdens het archeologisch onderzoek dat archeologisch adviesbureau RAAP doet op de hoek van de Nieuwstraat en de Hooglandse Kerkgracht. “Maar wel leuk!” zegt de Leidse stadsarcheoloog Chrystel Brandenburgh. Op 26 plekken in het historische centrum van Leiden doen de archeologen onderzoek als de graafmachines komen om de ondergrondse vuilcontainers te plaatsen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/199658081″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Archeoloog Jeroen van Eijk en stadsarcheoloog Chrystel Brandenburgh over het onderzoek in de bodem van de Nieuwstraat.

“De leukste vondst tot nu toe was een stuk muur van het Barbaraklooster in de bodem van de Papengracht,” zegt Brandenburgh die ook veel verwacht van de komende onderzoeken op de Breestraat: “Wanneer dat precies is weet ik nog niet, de planning verschuift steeds, maar we melden het zodra we een datum hebben.” De Breestraat is een van de oudste straten van Leiden. Hij ligt op een dijklichaam waar al vroeg sprake was van bewoning.

Het opgegraven bodemmateriaal gaat in grote zakken en wordt meegenomen. Op een later tijdstip wordt alles gezeefd. Waarschijnlijk gaat dat over enkele weken gebeuren op de Garenmarkt waar dan ook schoolkinderen kunnen helpen met het zeven.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×