Asbest in oudheden: museum half jaar dicht

Het Rijksmuseum van Oudheden sluit over een maand de deuren om pas in december weer open te gaan. Op 11 mei gaat het museum dicht voor de vernieuwing van de zalen over de Grieken, Etrusken en Romeinen. Omdat er asbest verwijderd moet worden, kan het museum niet open blijven tijdens de verbouwing.

Met de verbouwing en nieuwe indeling van de museumzalen wordt de ruimte voor tijdelijke exposities vergroot. Ook de route binnen het museum wordt verbeterd. Het museum grijpt deze gelegenheid verder aan om de brandveiligheid en klimaatbeheersing aan te pakken. “Zolang er niet verbouwd of gesloopt wordt, vormt de aanwezigheid van asbest geen risico,” zo laat het museum weten.

Tijdens de sluiting krijgen de Museumshop en de activiteiten van het museum een tijdelijk onderkomen aan de Nieuwe Rijn 26. De museumcollectie blijft deels zichtbaar in een tiental tentoonstellingen in binnen- en buitenland, van Heerlen tot Québec. Museumdocenten gaan lessen geven op scholen in het hele land. Achter de schermen is een grootscheeps restauratieproject van de Griekse vazen gestart, dat doorloopt tot eind 2015.

Het Rijksmuseum van Oudheden werkt in fasen aan de vernieuwing van huidige opstellingen, die in 2001 werden geopend. In 2013 is de zaal over het oude Nabije Oosten vernieuwd. Met de renovatie in 2015 wordt de Klassieke Wereld aangepakt en in 2016 is het de beurt aan de afdeling over het oude Egypte. In 2017 tenslotte, wordt de presentatie over Nederland in de Romeinse tijd aangepast. Zo zal het museum in het jubileumjaar 2018 zijn tweehonderdjarig bestaan kunnen vieren met volledig vernieuwde vaste presentaties.

De verbouwing en sanering in het Rijksmuseum van Oudheden komt voor rekening van het Rijksvastgoedbedrijf – de eigenaar van het gebouw – en het Ministerie van OCW. De nieuwe inrichting van de museumzalen financiert het museum zelf, mede uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×