De "Stille Kracht", aangemeerd bij Schuitjevaart (Foto's: Maarten Mulder)

Unieke elektrische aak is nieuwste aanwinst Schuitjevaart

Op de hoek van de Stille Rijn en de Stille Mare ligt momenteel de nieuwste aanwinst van rederij Schuitjevaart: een unieke Utrechtse aak van dertien meter lang die elektrisch wordt aangedreven. Het is in Nederland de enige in zijn soort.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/200916086″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Vanwege het feit dat de boot al varende stil blijft, heeft deze de naam ‘Stille Kracht’ meegekregen.”Hij vaart fantastisch”, zegt reder Koene Parmentier. “Het grote voordeel is dat de boot stil en schoon en daardoor heel comfortabel is. Geheel geruisloos, net als een zeilboot.”

Parmentier, die de boot naar Leiden heeft gehaald, is trots op zijn aanwinst. “Ik heb hem een aantal jaren geleden aan de kant liggen. Ik heb in dertig jaar al heel wat boten voorbij zien komen, maar dit had ik nooit gezien. Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad om deze boot in mijn bezit te krijgen, maar nu is het een feit.”

De boot, met ruimte voor 30 man, stamt uit 1917, maar heeft de nodige aanpassingen ondergaan.”Het bleek dat er nog veel aan gedaan moest worden. De restaurateur heeft fantastisch werk geleverd, en ik heb zelf bijvoorbeeld met traditioneel klinkwerk meegeholpen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×