André Sas en Pieter Dool werkten maandenlang aan de metersgrote replica van de Aemilia. De afbeeldingen komen uit de film die de Leidse filmmaker Michiel Keller van het project maakte.

Vlaggenschip Aemilia meert maandag aan in Trompstraat

Een maand of tien heeft hij er aan gewerkt. De Leidse kunstenaar André Sas maakte een vijf meter lange replica van de Aemilia. Het beroemde vlaggenschip van luitenant-admiraal Maarten Tromp tijdens de vernietiging van de Tweede Spaanse Armada door de Nederlandse vloot tijdens de zeeslag bij Duins in 1639.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/200917202″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Sas maakte het schip in opdracht van Portaal. Maandag wordt het eerst om 7.00 uur ’s morgens uit de tuin van zijn atelier aan de Van Speykstraat getild (sterke mannen zijn nog welkom), vervolgens hangt bouwbedrijf Huurman het ter hoogte van de eerste verdieping aan de gevel van het leegstaande pand aan de Trompstraat 20.

’s Middags heeft Sas nog wat afwerkwerkzaamheden en om 19.30 uur wordt het schip officieel gedoopt door voorzitter Pieter Dool van de huurdersbelangenvereniging van Portaal in de Zeeheldenbuurt. Hij kruipt daarvoor in de rol en de kleding van admiraal Tromp.

Om 19.00 uur wordt, voorafgaande aan de doop van het schip, ook nog het nieuwe wijkkantoor Het Behouden Huys aan de Trompstraat 32 geopend door wijkwethouder Marleen Damen. Aansluitend tekenen Portaal en Bewonerscommissie De Zeehelden een convenant over de toekomst van de woningen die Portaal in de wijk heeft.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×