Van spooknet tot sportsok. (Foto's: Healthy Seas).

Healthy Seas: Van spooknet tot sportsok

Tientallen tonnen aan spooknetten drijven er in de Noordzee. Oude nylon visnetten die nog tot het einde der tijden nodeloos slachtoffers blijven maken. Vissen, dolfijnen, schildpadden, krabben en zeehonden kunnen verstrikt raken in de oude netten en verdrinken of sterven een langzame dood. De organisatie Healthy Seas vist de oude netten op en maakt er nieuwe producten van. Sportsokken bijvoorbeeld.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/201056505″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Robert Steenbergen is een van de Leidse vrijwilligers van Healthy Seas. Hij vertelt aan Maarten Mulder over het verwijderen van de oude netten.

Om nog meer oude netten uit de Noordzee te halen is er nu een crowdfunding-actie opgezet. Met hulp van het publiek wil Healthy Seas 15.000 euro ophalen. Met dat geld verwacht de organisatie zo’n 10.000 kilo aan spooknetten uit zee te kunnen halen.

Toen Healthy Seas begon met het opvissen van de oude netten, moest er betaald worden voor de vernietiging. Inmiddels is er een deal met een nylon-producent in ItaliĆ« die de oude netten recycled en er weer bruikbaar nylon van maakt. Geschikt voor bijvoorbeeld de productie van tapijt, sokken, shorts en bikini’s.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×