Onder de Lammermarkt wordt gebouwd aan de diepste parkeergarage van ons land. De betonnen buitenwand is inmiddels gestort. Dertig meter diep. (Foto's: Chris de Waard).

Buitenwand Lammermarktgarage klaar: 30 meter de grond in

De buitenwand van de Lammermarktgarage is klaar. Een cirkel van beton, 30 meter de grond in, 1.20 meter dik. Erbinnen is een heel team archeologen druk bezig om in kaart te brengen wat er zoal in de grond zit. Resten van de 17e eeuwse bebouwing, beer- en waterputten, restanten van een klooster. Het wordt allemaal nauwkeurig in kaart gebracht voordat de graafmachines de brokstukken uit het verleden wegscheppen. “We veranderen het bodemarchief eigenlijk in een papieren archief,” legt archeoloog René van der Mark uit. Tot 8 mei hebben ze de tijd voor die klus, daarna wordt de garage uitgegraven.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/202023053″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Chris de waard liep vanmorgen met onder andere bouwwethouder Paul Laudy over de bouwplaats liet zich bijpraten over het werk aan de eerste ondergrondse parkeergarage van Leiden die meteen ook de diepste van Nederland wordt.

De bouwput wordt 24 meter diep. Daar gaan we niet veel van zien, want het afgevoerde zand wordt direct vervangen door water. Op dat water komen grote pontons waarop alle graaf- en andere machines komen te staan die nodig zijn om de enorme put uit te graven. Pas als het ontgraven van het terrein klaar is, wordt het water weggepompt. Daarna komt er een enorme kraan op de bodem van de garage te staan om de prefab-onderdelen te plaatsen.

Een verhaal apart is het afvoeren van het zand. Dat gaat niet met vrachtwagens, maar met een vijf kilometer lange buis die op de bodem van de watergangen komt te liggen. Via de Rijnsburgersingel, de Morssingel,een stukje Rijn en dan bovengronds via de Rijn en Schiekade en de Trekvliet naar de Vlietweg 58. Daar wordt het opgespoten op een weiland. De 61.000 kubieke meter zand is meer de welkom in de langzaam verzakkende Oostvlietpolder. De grond die zo van de Lammermarkt de polder in wordt gepompt is schoon. Deze manier van werken scheelt zo’n 50 vrachtwagens per dag die de stad niet in hoeven.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×