Sgrafitto gered: nog geen nieuwe bestemming, wel nieuwe eigenaar

sgrafittoDe sgraffito van de Amsterdamse kunstenaar Lex Horn die in het Clusiuslaboratorium aan de Wassenaarseweg in het trapportaal hangt, is gered van sloop. De gemeente Leiden zorgt samen met ontwikkelaar VORM BV voor de verwijdering van het betonreliëf uit het gebouw en erfgoedvereniging Heemschut zorgt voor tijdelijke opslag en toekomstige plaatsing.

In overleg met de erven Horn is afgesproken dat werkgroep monumentale kunst van Heemschut tijdelijk de nieuwe eigenaar wordt. Erfgoedvereniging Heemschut is één van de oudste particuliere verenigingen voor bescherming van cultuurmonumenten.

Dat deze vereniging nu eigenaar wordt, heeft ermee te maken dat de erven niet goed wisten wat ze met het kunstwerk aan moesten en ook de gemeente het niet wil hebben. Leiden betaalt de verwijdering, het transport en de opslag gedurende twee maanden. In totaal zo’n 55.000 euro. Daarna wil de gemeente af van de verantwoordelijkheid voor het kunstwerk. Ook als er dan nog geen nieuwe bestemming in beeld is.

Cultuurwethouder Robert Strijk is blij met de oplossing: “Het is mooi om te zien dat de erfgoedvereniging Heemschut deze taak op zich wil nemen.”

Cultuur Leiden sgrafitto


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×