Sjaak van de Geijn aan het werk in de smederij aan de Oude Varkenmarkt. De deur is nu dicht. Nieuwe opdrachten neemt hij niet meer aan. Maar in Leiden zijn nog voldoende staaltjes van zijn vakmanschap te bewonderen. De windvaan op appartementencomplex Eduard IJdo bijvoorbeeld. Of het hekwerk rond de Koningslinde in de tuin van het centraal bureau van de universiteit.

Smidsvuur gedoofd: De smid smeedt niet meer

smederijDe enige smid die Leiden nog rijk was, smeedt niet meer. Althans niet met blaasbalg en aambeeld. Plannen smeedt Sjaak van de Geijn nog volop, alleen niet meer in de smidse aan de Oude Varkenmarkt: “Na een aanwezigheid vanaf de 12e eeuw dooft het smidsvuur in Leiden. Geen vuurwerker meer binnen de singels,” zegt de ‘Man van Staal’.

Sjaak en zijn vrouw Barbera gaan zich volledig toeleggen op de verdere uitbouw van de Tuin van de Smid in Polderpark Cronesteyn. “De werkzaamheden zijn breder, er zijn meer Hollandse luchten en het beter beter vol te houden tot m’n 70e,” aldus Van de Geijn. Maar je hebt toch een zoon? “Die moet lekker doen wat hij wil!”

 

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/203133189″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Sjaak heeft lang gezocht naar een overname-kandidaat. Tevergeefs. “Ik vind het jammer dat de smederij voor Leiden verloren gaat,” zegt hij toch wel een beetje weemoedig: “Na bijna 25 jaar is het een lastig besluit geweest, maar ik moet ook stoppen. Op doktersadvies. Het wordt gewoon te zwaar.”

Wat hij zelf de mooiste smeedwerken vindt die hij in Leiden achterlaat? Sjaak: “Moeilijk! Maar de restauratie van het Burchthek was wel erg aansprekend. En ook het werken met collega Jörg Euteneuer. Samen maakten we de stoeppalen op de hoek van de Nieuwe Rijn en de Langestraat. Maar ik kan ook gewoon trots zijn op kleine reparaties hoor. Of oplossingen waar mensen heel blij van werden.”

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×